Juotko light-limonadeja? Altistut kuudelle terveysriskille

26.04.2013 11:45 - Reetta Haverinen

Olisitko arvannut, että tämä harmittomalta tuntuva virvoitusjuoma altistaa sinut näinkin monelle terveysriskille? Seuraavan kerran harkitset ehkä kahdesti, ennen kuin nappaat tölkin kevytvirvoiketta käteesi.

Dieettilimut vaikuttavat liian hyvältä ollakseen totta: ei sokeria eikä kaloreita. Limujen kevytversioiden kulutus onkin kasvanut huimasti ja monet ovat jääneet pahasti koukkuun näihin lisäaineilla kyllästettyihin juomiin.

Kevytversiot ovat olleet pitkään keskustelun aiheena niiden sisältämien lisäaineiden vuoksi. Keinotekoisten kemikaalien vaikutukset kehossamme eivät nimittäin ole kovin positiivisia.

Munuaisongelmat

Kevytlimun juominen voi vahingoittaa pahasti munuaisiasi. Harvardin lääketieteellisen yliopiston tutkimuksissa ilmeni, että kevytkokis nostaa munuaisten toimintahäiriöiden riskin jopa kaksinkertaiseksi. Tutkimuksessa kartoitettiin dieettilimun vaikutuksia ihmiskehossa 11 vuoden ajanjaksolla. Tuloksissa havaittiin, että koehenkilöiden munuaisten toiminta alkoi heikkentyä mikäli tänä nautti päivittäin vähintään kaksi annosta kevytlimonadia. Naisten, jotka joivat normaalia sokeriversioita, munuaistoiminnassa ei havaittu muutoksia.

Aineenvaihdunnan muutokset

Vuonna 2008 Minnesotan yliopistossa suoritetuissa tutkimuksissa havaittiin, että vain yksi light-limonadi päivässä voi nostaa aineenvaihdunnan häiriöiden riskiä jopa 34 prosentilla. Tämä taas voi johtaa keskivartalolihavuuteen ja nostaa kolesteroliarvoja. Tutkimuksissa ei kuitenkaan selvitetty, mikä dieettilimonadien monista lisäaineista tällaisia muutoksia saa ihmiskehossa aikaiseksi.

Lihavuus

Totta se on, dieettikola ei edistä painonpudotusta yhtään enempää. Tutkimusten mukaan mitä enemmän light-limonadeja ihmiset joivat, sitä suuremmaksi heidän lihavuusriskinsä kasvoi. Ylipainon todennäköisyys kasvoi jopa 500 prosentilla, jos henkilöt joivat päivän aikana enemmän kuin kaksi tölkillistä kevytlimua. Tämä johtuu todennäköisesti keinotekoisista makeutusaineista ja niiden kyvystä huijata elimistöämme. Nauttiessamme kevyttuotteita kehomme luulee, että kyseinen elintarvike on sokeripitoista herkkua ja se saa himomme ja ruokahalumme yltymään entisestään.

Krapula

Australialaistutkimuksen mukaan drinkit ja coctailit, joissa sokeriset limut tai mehut korvataan kevytversioilla, humalluttavat juojansa nopeammin. Kun drinkkivedessä ei ole sokeria, pääsee alkoholi imeytymään verenkiertoon nopeammin. Jos siis et tahdo nuppiasi sekaisin alta aikayksikön, laimenna drinkkisi jollain muulla kuin dieettikolalla.

Soluvauriot

Lähes kaikki dieettivirvoitusjuomat sisältävät kalium- tai natriumbentsoaattia. Nämä ovat yleisiä elintarvikkeiden säilöntäaineita, jotka tappavat esimerkiksi suuren osan hiivoista, bakteereista ja sienistä. Ihmiskehossa nämä kemikaalit voivat aiheuttaa vakaviakin DNA-vaurioita. Lisäksi niin kalium- kuin natriumbentsoaattikin on luokiteltu Ison-Britannian ruokakomissiossa miedoksi allergisoivaksi aineeksi, joka voi ärsyttää ihoa, silmiä ja limakalvoja.

Hampaiden haurastuminen

Dieettilimujen pH-arvo on noin 3,2, joten ne ovat erittäin happamia elintarvikkeita. Happamuusarvo on niin korkea, että se voi aiheuttaa pahoja vaurioita hammaskiilteessä. Michiganin yliopiston tutkimuksissa myös havaittiin, että aikuisten, jotka joivat enemmän kuin kolme limua päivässä, suun ja hampaiden terveydentila oli huonontunut merkittävästi. Jenkkihymystä haaveilevien kannattaa siis jättää dieettilimut markettien hyllyille.

 Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat