Sytytä kynttilät! Tunnelmallisessa ympäristössä syöminen auttaa pysymään hoikkana

09.04.2013 11:45 - Reetta Haverinen

Kiinnittämällä huomiota ruokailutilanteen valaistukseen ja taustamusiikkiin, voimme vaikuttaa osaltamme siihen, kuinka paljon syömme ja kuinka paljon ruuasta nautimme.  

Ympäröivä tunnelma vaikuttaa ruokailuhetkeen enemmän kuin arvaammekaan. Cornellin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan rennossa ja pehmeätunnelmaisessa paikassa ihmiset ruokailevat pitkään ja nautiskellen. Pikaruokaloiden loisteputkivalaistuksessa, kirkkaiden värien ja melun keskellä ihmiset taas syövät helposti yli tarpeidensa.

Pikaruokalassa ruokailusta tuleekin helposti nopea suoritus, eikä ruuasta sen kummemmin nautita. Kun ruoka syödään nopeasti, omaa kylläisyyttä ei ehditä tunnistaa ajoissa ja ähky on usein väistämätöntä.

- Verrattuna pikaruokalassa syöneisiin, pehmeän valaistuksen ja rauhallisen musiikin parissa ruokailleet ihmiset söivät 175 kaloria vähemmän ja nauttivat ruuastaan enemmän, kertoo Cornellin Yliopiston tutkija Brian Wansink.

Tutkimusten tuloksia voi soveltaa hyvin myös kotioloissa. Voimme kiinnittää huomiota ruokailutilanteen valaistukseen ja taustahälyyn. Kun sammutamme television ja radion ja säädämme valaistuksen pehmeämmäksi, ruokailustamme tulee huomattavasti miellyttävämpi ja rauhallisempi tilanne.

Lähteet: Health Day, Cornell University Food and Brand Lab

Kilpailut

Uusimmat