Liiat tuoksut haitaksi myös seksihaluille?

19.09.2012 09:45 - Eeva Rajala

Tämän päivän lähes pakonomainen tarve käyttää hajusteita aina kynttilöistä roskapusseihin voi olla syynä monien ihmisten sairastelulle. Se voi vaikuttaa myös seksin harrastamiseen. 

Elämme maailmassa, missä tuoksuja lisätään jos jonkinnäköisiin kapistuksiin terveyssiteistä kynttilöihin ja roskapusseista sukkiin. Daily Mailin mukaan esimerkiksi Isossa-Britanniassa lähes kolmasosa ihmisistä saattaa kärsiä hajusteiden aiheuttamista terveysongelmista.

Tilastojen mukaan seitsemän kymmenestä brittiläisestä käyttää ihanilta tuoksuvia ilmanraikastimia kotonaan saadakseen aikaan mukavan tuoksun. Tuoksuvat kapistukset ovat yleisiä siitäkin huolimatta, että ne voivat vaikuttaa terveyteen aiheuttamalla muun muassa allergioita, astmaa ja migreeniä. Daily Mail kertoo, että liiat tuoksut voivat vaikuttaa myös seksin harrastamiseen.

Gynekologi Sovra Whitcroftin mukaan ongelmana on muun muassa parfymoidut intiimialueen tuotteen, sillä ne voivat muuttaa vaginan pH-arvoa.

- Normaali pH on 4 - 5. Jos se muuttuu vähemmän happamaksi, vagina menettää luonnollisen suojansa bakteereja vastaan. Tuote, joka on tarkoitettu saamaan vartalostasi paremmalta tuoksuva, saattaa lyhyessäkin ajassa tehdä päinvastoin, sillä pahaa hajua tuottava bakteeristo alkaa lisääntyä, Whitcroft varoittaa.

Pitkällä aikavälillä jo esimerkiksi tuoksuvaa talkkia käytetään sukupuolielinten alueella, talkin pienet partikkelit voivat löytää tiensä myös naisen sisäelimiin.

- Tutkimustulokset ovat viitanneet siihen, että näillä talkkipartikkeleilla ja munasarjasyövällä on yhteys. Vaikka on vaikeata selvittää, onko tämä täysin totta, kannattaa olla kaukana tuotteista, jotka mahdollisesti aiheuttavat tällaista, gynekologi jatkaa.

Lääkäri selventää, että kunhan nainen on muuten terve, peseytyy säännöllisesti ja vaihtaa alusvaatteensa päivittäin, ei tarvita mitään lisätuoksuja.

Johtava asiantuntija, ihotautilääkäri Susannah Baron sanoo, että lähes kolmasosa ihmisistä kärsii tuoksujen aiheuttamista terveysongelmista. Suuri ongelma on tuoksujen aiheuttama ihoärsytys, joka saattaa muotoutua ihottumaksi tai erilaisiksi ihotulehduksiksi.

- Allergiat ovat lisääntymässä, ja tuoksuvien tuotteiden määrä on myös kasvamassa, Baron kertoo huolissaan.

Heinäkuussa EU pyysi tuoksuvalmistajilta listausta tuotteidensa sisältämistä allergeeneista sen jälkeen, kun oli todettu joidenkin tuoksujen aiheuttavan iho-oireita. Aiemmin tänä vuonna Yhdysvalloissa New Hampshiren osavaltiossa työntekijöiltä kiellettiin parfyymien käyttö työpäivän aikana.

Baronin mukaan ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että tuoksut aiheuttavat jokaiselle ja heti vaivoja.

- Ihminen ei reagoi heti. Elimistö tiedostaa, ettei pidä kemikaaleista ja tuottaa niin sanottuja muistisoluja, jotka aiheuttavat tulehduksen, kun elimistö altistuu seuraavan kerran samalle kemikaalille, Baron selventää.

Loppujen lopuksi mitä enemmän kemikaalille altistuu, sitä enemmän elimistö vahvistaa omaa rektiotaan, kunnes ihminen itse huomaa asian esimerkiksi ihottumana. Ihotautilääkärin mukaan muutkin kuin allergioihin taipuvaiset ihmiset voivat saada allergian tuoksuista.

- Saatat tulla hetkessä allergiseksi tuoksuille ja omille kauneudenhoitotuotteille, joita olet käyttänyt vuosia, lääkäri jatkaa.

Vahvat tuoksut saavat aikaan myös päänsärkyä. Asiantuntijoiden mukaan jopa laimeat tuoksut saattavat laukaista astmakohtauksen.

Lähes jokaisessa tuotteessa - saippuassa, suihkusaippuassa, shampoossa, hoitoaineessa, aurinkovoiteessa, partavaahdossa ja pesuaineessa - on tuoksukemikaaleja. Markkinoilla on kuitenkin myös hajusteettomia vaihtoehtoja, joita kannattaa ongelmia huomatessaan ainakin kokeilla.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat