Mies joi neljä litraa jääteetä päivässä: Seurauksena vakava sairaus

03.04.2015 16:15 - Linda Arponen

Yleensä jääteetä ei ajatella kovin vaarallisena juomana, mutta hurjan tositarinan mukaan kyseisen juoman liikanauttimisella voi olla todella vakavia seurauksia.

Lääkärit ovat saaneet selvitettyä hiljattain, että erään miehen munuaisten vajaatoiminta syntyi siksi, että kyseinen mies joi yli neljä litraa jääteetä päivässä.

Kyseinen 56-vuotias mies Yhdysvaltain Arkansasista meni viime toukokuussa sairaalaan valittaen kärsivänsä pahoinvoinnista, heikotuksesta, väsymyksestä ja kivuista kehossaan.

Testit osoittivat, että hänen virtsansa sisälsi runsaasti kalsiumoksalaatin kiteitä, joista munuaiskivet muodostuvat. Lääkäreitä kuitenkin kummastutti se, että miehen mukaan hänen suvussaan ei ollut esiintynyt munuaiskiviä.

Lisäselvityksissä hän kuitenkin myönsi juovansa uskomattomat 16 lasillista jääteetä päivässä, joka vastaa reilua neljää litraa nestettä. Sen jälkeen, kun lääkärit saivat poissuljettua muita mahdollisia syitä miehen munuaisongelmiin, totesivat syyn olevan suurissa jääteemäärissä.

Musta tee sisältää paljon oksalaattia, jonka tosiaan tiedetään aiheuttavan munuaiskiviä ja johtavan jopa munuaisten vajaatoimintaan, jos sitä nautitaan liian paljon.

Tapauksesta kerrottiin vastikään New England Journal of Medicine -julkaisussa, jossa lääkärit totesivat jääteen olevan ainoa järkevä selitys miehen vaivoille. Oksalaattia löydettiin miehen munuaisista niin paljon, että ne olivat tulehtuneet.

Mies tarvitsi tämän vuoksi dialyysihoitoa ja koska munuaisvaurio oli niin laaja, epäilevät lääkärit miehen tarvitsevan dialyysia loppuelämänsä ajan. Miehellä oli ennen tätä jo diabetes.

Lääkärit eivät kuitenkaan halua pelotella ihmisiä ja käskeä kaikkia lopettamaan teenjuomista. Kyseisen 56-vuotiaan miehen tapauksessa oli kyse kuitenkin nimenomaan teen liikajuonnista. Kohtuus kannattaa siis tässäkin tapauksessa.

Lue myös: Liiallisella limsan juomisella voi olla todella vakavat seuraukset: Tositarina säikäyttää

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat