Kärsitkö makeanhimosta? Näin pääset siitä eroon

20.09.2013 09:45 - Karoliina Kotala

Makeanhimo on monelle tuttu vaiva. Siitä irtaantuminen ei kuitenkaan ole helppoa ja tutkijat ovat jopa todenneet sokerista vieroittumisen aiheuttavan vastaavia vieroitusoireita kuin kokaiinista.

Alla seitsemän helppoa ohjetta, joiden avulla sokerista vieroittuminen on mahdollista.

1. Älä korvaa sokeria keinotekoisilla makeutusaineilla.
Keinotekoiset makeutusaineet tarjoavat mahdollisuuden nauttia makeaa ilman liiallisia kaloreita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että paino automaattisesti putoaisi, sillä tutkimuksissa on todettu, että keinotekoisten makeutusaineiden nauttiminen sai koehenkilöt nauttimaan enemmän kaloreita päivän aikana ja siten myös lihomaan.

2. Aloita kuntokuuri ja lisää maito ruokavalioosi.
Sokerinsyönnin on todettu vaikuttavan aivojen palkitsemiskeskukseen, jonka vuoksi siitä irtautuminen on vaikeaa. Liikunta synnyttää myös hyvänolon tunnetta ja maidon juonti nostaa myös samaisen hormonin tasoja.

3. Kieltäydy rasvattomista tuotteista.
Useat rasvattomat tuotteet sisältävät paljon sokeria, toisin kuin moni kuluttaja uskoisi. Suosi siis normaaleja tuotteita rasvattomien sijaan ja tunnet olos nopeammin kylläiseksi etkä nauti turhia sokereita.

4. Muuta nukkumistottumuksiasi.
Tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että nukkumistavoilla on vaikutusta siihen, sorrummeko iltaherkutteluun. Tutkimuksen mukaan pystymme paremmin vastustamaan kiusausta, kun olemme nukkuneet kunnolla. Suosi siis päiväunia ja pitkiä yöunia.

5. Pidä naposteltavaa lähellä.
Monen herkkusuun kohdalla on toiminut kikka pitää naposteltavaa aina käden ulottuvilla. Moni sortuu huonoihin ratkaisuihin ja näkemään niiden eteen vaivaa, vaikka makeanhimo voisi taittua pitämällä esimerkiksi pähkinäpussia lähellä. Pidä siis mukanasi aina vaikkapa rusinoita, hedelmiä tai popkornia.

6. Syö purukumia.
Makeanhimoa voi helpottaa purukumi, joka yleensä kylläkin sisältää joko sokeria tai makeutusainetta. Silti tutkimuksissa on todettu, että purkansyönti vähentää naposteluhimoja.

7. Älä unohda päämäärää.
Moni sokeririsppuvainen on kertonut saavansa lisää itsekuria ajatuksesta, mitä sokeri todella tekee keholle. Muista siis, että sokeri voi vahingoittaa sydäntäsi, lihottaa erityisesti vatsaa, myrkyttää maksaa kuin alkoholi ja vaikuttaa aivoihin haitallisesti.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat