Muriseeko vatsa, naksuvatko nilkat? Lue, mistä kehon oudot äänet johtuvat

21.04.2015 13:45 - Eeva Rajala

Ei-toivotut äänet voivat olla kehon viesti siitä, että joku asia on huonosti. Kaikki oudot äänet eivät kuitenkaan ole huolen arvoisia.

Men's Health -lehti kokosi yhteen erilaisia, outoja ääni, mitä keho saattaa päästellä.

Polvien ja nilkkojen poksahtelu ja rasahtelu

Ääniin on kolme erilaista syytä. Urheilulääketieteen tohtori C. David Geier kertoo, että joko jänteet napsahtelevat nivelten ympärillä, neste siirtyy ja rikkoo samalla pieniä ilmakuplia tai nivelet ovat hieman pois paikoiltaan. Mikäli ääniin liittyy myös kipua, turvotusta tai lukitusta, tai oireet estävät normaalia liikkumista treenin aikana, kannattaa käydä lääkärissä.

Vatsan murina ja jyrinä

Ääni tulee siitä, kun suolisto vääntelee itseään. Aterioiden välillä ruoansulatuselimistö käy läpi sarjan voimakkaita ja joskus äänekkäitä supistuksia muutaman tunnin välein. Suolisto puhdistaa samalla itseään mahdollisista ruoanjämistä, kertoo American Journal of Gastroenterology -lehden päätoimittaja William Chey. Murinat eivät ole aina merkki välipalan tai muunlaisen aterian tarpeesta.

Jatkuva kuorsaaminen öisin

Kuorsaamisen ääni syntyy siitä, kun suun ja kurkun pehmeät kudokset värähtelevät hengityksen aikana. Myös pään asento vaikuttaa kuorsaamiseen. Muun muassa nenäsuihkeista on apua, mutta lääkäri Stacey Ishman muistuttaa, että painonpudotus on parempi ratkaisu. Mikäli kuorsaamiseen liittyy raskasta hengitystä, hikoilua sekä väsymyksen tuntua päiväsaikaan, kannattaa käydä lääkärissä. Kyseessä voi olla uniapnea.

Leukaluun naksahtelu

Jos ääni on kova ja terävä, henkilön purentaelimistössä voi olla vikaa. Ylä- tai alaleuan liitoskohdat tai rusto voivat olla pois paikoiltaan. Suu- ja leukakirurgi James Van Ess kertoo, ettei kyseessä ole välttämättä suuri ongelma. Mikäli leuka lukkiutuu tai suu ei avaudu tai mene kiinni kokonaan, kannattaa käydä lääkärissä.

Mikäli henkilö puree hampaitaan ja leukaluitaan tiukasti kiinni yön aikana, kannattaa siihenkin hakea apua. Jos äänen lisäksi ei ole muuta ongelmaa, kannattaa huoltaa leukaluitaan niin, ettei jauha kovin usein purukumia tai muita paljon pureskelua ja jauhamista vaativia ruokia.

Nenän vihellys

Ääni syntyy, kun ilma kulkee liian pientä tilaa pitkin, kertoo lääkäri Ishman. Yleensä henkilöllä on esimerkiksi nenä tukossa flunssan tai allergian vuoksi. Niistämisen pitäisi auttaa äänen loppumiseen, mutta mikäli näin ei tapahdu, pitää vain odottaa, että nuha menee ohi. Mikäli nenän vihellys on alkanut sen jälkeen, kun henkilö on saanut nenäänsä jonkinlaisen iskun, kannattaa mennä lääkäriin. Isku tai kova tökkäisy saattavat aiheuttaa nenäonteloiden väliin reiän, ja se saattaa vaatia leikkaushoitoa.

Korvien humina, piipitys ja soiminen

Usein puhutaan tinnituksesta, kun puhutaan korvien soimisesta. Kyseessä ei kuitenkaan ole ääni, joka syntyy korvassa, vaan aivoissa. Aivot tulkitsevat vääriä sähköisiä signaaleja ääniksi, kertoo lääkäri Samuel Selesnick. Sisäkorvassa voi olla vaurioita. Lääkäriin kannattaa mennä, jos tinnitus on jatkuvaa ja vain toisessa korvassa, sillä kyseessä voi olla tulehdus. Suurimpaan osaan tinnitustapauksista hoitoa ei kuitenkaan ole.

Sydämen jyskytys korvissa asti

Kyseessä on niin sanottu sykkivä tinnitus. Joko henkilön korvat ovat erityisen herkät äänille tai sitten jokin asia saa veren kiertämään kovempaa kuin normaalisti. Kannattaa käydä lääkärissä tarkastamassa, ettei verenkierrossa ole häiriöitä. Jos ongelma lähtee korvasta, se ei välttämättä ole vakavaa, ja syynä voi olla liiallinen korvavaikku.

Kurkun naksuminen

Kurkun naksuminen voi olla merkki neurologisesta vaivasta, joka vaikuttaa lihasten toimintaan. Ääni saattaa myös syntyä miehen ison aataminomenan vuoksi. Lääkäriin kannattaa mennä, jos kurkku naksuu nieltäessä.

Olkapään poksahtelu ja naksahtelu

Jos olkapää naksahtelee äänekkäästi ilman sen suurempaa kipua, ei kannata huolestua. Kiertäjäkalvosin, limapussi ja olkalisäke vain hiertyvät toisiaan vasten. Se kuuluu vanhenemiseen, mutta kipuja ilmetessä kannattaa mennä lääkäriin.

Kyynärpää naksahtelu ja poksahtelu

Kuten muissakin nivelissä, äänien syynä ovat todennäköisesti pienet mekaaniset ongelmat. Toisaalta syynä voi myös olla se, että jokin kohta nivelessä paksuuntuu ja tulee jäykäksi. Vaiva on yleensä harmiton, mutta jos vaivasta tulee kipua, kannattaa mennä lääkäriin.


Lue myös: Ääni kertoo ihmisen pituudesta. Kehon oudot asiat listattiin


Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat