Nukuitko viime yönä alle 5 tuntia? Seuraukset vakavampia kuin arvaatkaan

29.07.2015 17:45 - Reetta Haverinen

Vajaiden yöunien jälkeen sinun ei kannata lähteä koviin crossfit-treeneihin tai aloittaa tiukkaa ajatustyötä vaativaa tehtävää, sillä aivosi ovat lyhyen lepojakson jäljiltä varsin heikossa hapessa.

Professori Russell Foster Oxfordin yliopistosta ei ymmärrä, kuinka ihmiset tohtivat laiminlyödä hyvinvointiaan ja jättää yöunensa jatkuvasti vajaiksi. Mies kertoo, että jos kroppa ei ole saanut edellisenä yönä tarpeeksi unta, saattaa olo tuntua seuraavana päivänä siltä, kuin olisi tullut piipahdettua lähibaarissa aamuyön tunteina.

Toisin sanoen, univaje voi tehdä meistä varsin kömpelöitä ja sekavia - aivan kuin olisimme alkoholin vaikutuksen alaisia.

Foster toteaa, että nykyisin ihmiset vaikuttavat ylpeilevän lyhyillä yöunillaan: mitä vähemmän olemme levänneet, sen kovempia tyyppejä olemme. Asiantuntija kuitenkin toteaa, että yöunien laiminlyönti on kaikkea muuta kuin fiksua.

Fosterin mukaan samalla tavalla kun paheksumme tupakanpolttamista, meidän kuuluisi kurtistella kulmiamme myös niille, jotka eivät ota tosissaan sitä, kuinka tärkeää riittävän unen saaminen on.


Lue myös: Univaje voi vääristää ihmisen muistia yllättävällä tavalla

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat