Oho, kielesi kertoo paljon terveydestäsi

23.05.2013 20:15 -

Harva tietää, että kielen tutkiminen on ollut tärkeässä lääketieteellisessä roolissa vuosisatojen ajan ihmisen terveydentilasta. On hyvä muistaa tarkistaa tasaisin väliajoin peilin avulla mahdollisia muutoksia kielessä.

Kielen valkoisuus tai valkoiset täplät voivat olla merkki suussa olevasta hiivasta eli sammaksesta. Valkoisuus voi olla myös yhteydessä ruoansulatusongelmiin ja suolistossa olevien bakteerien liikakasvuun. Eräs hoitokeino valkoisen pinnoitteen poistoon on parantaa hammashygieniaa, lopettaa mahdollinen tupakointi, välttää mausteisia ruokia ja juoda happamia juomia.

Harvinaisempi vaiva, joka värjää kieltä vaaleaksi on leukoplakia. Pahimmassa tapauksessa tämä limakalvon muutos voi johtaa erilaisiin suussa esiintyviin syöpiin.

Normaali terve kieli on sävyltään pinkihtävä, mutta kirkkaanpunainen kieli on yhteydessä vitamiinien puutteisiin ja anemiaan. Tämän pitäisi korjaantua lisäämällä päivittäiseen ruokavalioon rautaa. Kirsikanpunaiseen kieli voi viitata myös B-vitamiinin puutteeseen. B-vitamiinia saa pähkinöistä, äyriäisistä ja vähärasvaisista lihoista voi viitat

Hapen puute saa kasvot usein muuttumaan violetinsävyiseksi. Myös violetinsävyinen kieli on merkki keuhkoihin liittyvistä ongelmista, kuten astmasta, keuhkonputkentulehduksesta tai huonosta verenkierrosta. Korkea kolesteroli ja verisuonitukokset voivat myös kieliä kielen purppuraisesta sävystä.

Kuivaan kieleen ja suuhun yleisimmät syyt ovat nestehukka ja erilaiset lääkitykset. Edellä mainittuun vaivaan voivat johtaa myös useat sairaudet, joista tulisi keskustella lääkärin kanssa. Näitä ovat muun muassa HIV, Parkinsonin tauti ja diabetes. Myös suuhun kohdistuneet leikkaukset sekä vammat voivat estää sylkirauhasia tuottamasta tarpeellista määrää sylkeä, joka ilmentyy kuivuuden tunteena.

Lähde: Daily Health Post

Kilpailut

Uusimmat