Oletko koukussa älypuhelimeesi? Testaa se 14 kysymyksen avulla

26.07.2015 15:15 - Tiina Svensk

Lähes jokainen selaa älypuhelintaan päivittäin, ja yhä useampi on riippuvainen kännykästään.

Selaatko sinäkin sosiaalisen median eri kanavat usean kerran päivässä, ja näpräät puhelinta aina, kun sinulla on tylsää? Ahdistutko, jos puhelimestasi loppuu akku kesken päivän etkä ole tavoitettavissa? Lähes jokainen käyttää älypuhelinta päivittäin ja yhä useampi ei ole läsnä ympäröivässä hetkessä puhelimensa vuoksi.

Usein kännykkäriippuvaiset jopa myöntävät riippuvaisuutensa puhelimeen - siitä on tullut normaalia. Jos tunnistat itsesi seuraavista kohdista ja vastaat niistä moneen myöntävästi, kannattaa harkita pienen puhelin-detoxin pitämistä:

1. Olet alamaissa: Kännykän selailu vaikuttaa mielialaasi, joten jos saat itsesi kiinni jatkuvasta negatiivisesta ajattelusta, voi syy olla älypuhelimessasi.

2. Sinulla on niska-hartiaseudun kipuja: Viime vuosina tekstaamiseen ja kännykän selailuun liittyvät niska-hartiaseudun kivut ja kaularangan ongelmat ovat yleistyneet etenkin nuorten keskuudessa.

3. Olet testannut, oletko puhelinaddikti: Etkä välitä, vaikka tulokset ovat varoittavat.

4. Et ole ikinä pitänyt ruutuvapaata lomaa: Vaikka pyrkisitkin vähentämään sosiaalisen median käyttöä lomalla, aukaiset silti tietokoneen tai television tai selailet puhelintasi usein. Et muista edes lapsuudestasi lomaa, jolloin et olisi viettänyt lomaa ilman ruutuja.

5. Tunnet olosi yksinäiseksi, vaikka olisit ihmisten seurassa: Kännykkäriippuvaisuus ja yksinäisyys kulkevat käsi kädessä, sillä vaikka olisit ihmisten ympäröimänä, et ole koskaan todella läsnä.

6. Otat kuvan jokaisesta ateriastasi: Kuvaat jokaisen kauniin aterian, jonka olet valmistanut tai tilannut itsellesi ja jaat sen Instagramissa.

7. Tiedät, mitä nomofobia tarkoittaa: Nomofobia on pelko siitä, että joutuu olemaan ilman puhelinta. 73 prosenttia ihmisistä sanoo, että he joutuisivat paniikkiin, jos heidän puhelimensa katoaisi. 14 prosenttia taas myöntää masentuvansa ilman puhelinta.

8. Katsot puhelintasi useammin kuin kumppaniasi tai lastasi: Oletko koskaan ajatellut, mitä katsot kaikista eniten päivän aikana? Vastaus saattaa olla pysäyttävä.

9. Et tiedä, kuinka rentoutua: Puhelimen merkkiäänet pitävät meidät jatkuvasti valppaana, ja myös odotamme kuulevamme niitä jatkuvasti - jopa silloin, kun rentoudumme. Siksi sinunkin saattaa olla vaikeaa täysin rentoutua ja keskittyä hetkeen.

10. Heräät merkkiääniin ja kännykän näytön valoon joka aamu: Älypuhelin myös valvottaa sinua öisin, jos et malta laskea luuriasi nukkumaan mennessä. Ei olekaan ihme, että uniongelmat ovat lisääntyneet viime vuosien aikana.

11. Olet joutunut vaaratilanteeseen liikenteessä kännykän vuoksi: Oletko kävellyt lähestulkoon auton alle tai keskittynyt viesteihin auton ratissa?

12. Et tiedä, kuinka keskustella tuntemattoman kanssa: Jos joudut tilanteeseen, josta et tunne ketään, vaivaannut. Sen sijaan, että aloittaisit keskustelun, selailet mieluummin Instagramia tai laitat viestiä ystävällesi.

13. Saat "haamupuheluita": Kuulet siis puhelimesi soivan, vaikka se ei todellisuudessa soi.

14. Et osaa ajatella elämääsi ilman puhelinta: Mietitkö koskaan, kuinka vaikeaa arki olisi ilman puhelinta? Jos ajatus tuntuu sinusta lähes mahdottomalta, olet varmasti koukussa.

Lue myös: Kevyempi olo, parempi mieli - kokeile erilaisia detox-kuureja, jotka eivät liity syömiseen

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat