Onko itsetutkiskelu sinulle tärkeää? Saatat omata harvinaisen kyvyn nukkuessasi

27.01.2015 18:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan taito pistää omat ajatuksensa merkille ja analysoida voivat näkyä erikoisena piirteenä unissa.

Oletko sinä koskaan nähnyt selkounta, eli tiedostanut näkeväsi unta? Monilla taitoon kuuluu myös uniensa tapahtumien kontrolloiminen edes jossain määrin. The Journal of Neuroscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisen todennäköisyyteen nähdä selkounta vaikuttaa hänen luonteensa.

Tutkimuksen mukaan selkounta näkevien ihmisten itsetutkiskelun mahdollistava aivoalue on muita suurempi.

- Tuloksemme osoittavat, että itsetutkistelu jokapäiväisessä elämässä on korostuneempaa ihmisillä, ketkä pystyvät helposti kontrolloimaan uniaan, tutkija Elisa Filevich kertoo.

Jos sinulla on siis tapana pistää merkille ja arvioida omia ajatuksiasi, pystyt muita todennäköisemmin vaikuttamaan yöseikkailujesi tapahtumiin. Esimerkki omien mietteidensä huomaamisesta voi olla, jos käräytät itsesi murehtimasta jo etukäteen seuraavaa työpäivää ja tiedostettuasi sen, päätät tehdä jotain karistaaksesi huolet.

Tutkimuksessa ihmisiltä kysyttiin, näkivätkö he ikinä selkounta ja jos näkivät, niin kuinka usein. Heidän aivojaan skannattiin ja heidän tuli tehdä itsetutkistelua määritteleviä testejä.

Seuraavaksi tutkijat tahtovat selvittää, voidaanko itsetietoisuutta ja itsetutkiskelue lisätä harjoittelemalla. Jos siis tahdot vaikkapa lentää tai päästä treffeille unelmiesi miehen tai naisen kanssa unissasi, kannattaa omia ajatuksia pistää puntariin aiempaa useammin.

Seuraava artikkeli: "Kellon torkutus ei ole poikkeus, se on rutiini!" 17 asiaa, jotka vaan aamu-uniset ymmärtävät

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat