Onko vaikeata käydä vessassa kakkosella? 8 syytä ja ratkaisua vaivoihin

28.09.2014 17:15 - Eeva Rajala

Ummetus ei ole kovinkaan seksikäs aihe keskustella kavereiden kanssa, mutta helpotus siihen löytyy yllättävän läheltä.

Women's Health -lehti listasi kahdeksan yleisintä syytä ummetukseen ja hitaaseen suolen toimintaa sekä helpotuskeinot kyseisiin vaivoihin:

Matkustaminen

Esimerkiksi lomamatka voi vaikeuttaa suolen toimintaa, sillä monet tiukkaa ruokavaliota ja kuitumääriä noudattavat syövät nyt niin sanotussa loma-moodissa. Lomalla syödään vapaammin, mikä voi häiritä herkkää suolistoa. Tässä tapauksessa kannattaa pitää huolta siitä, että saa päivittäin tarpeeksi kuituja. Naisilla se on noin 25 grammaa päivässä. Jos tiedät, että matkaat paikkaan, josta ei välttämättä löydy tarpeeksi kuitupitoista ruokaa, ota jotain helppoa mukaasi matkalle.

Stressi

Suoli toimii epäsäännöllisesti niillä ihmisillä, jotka kärsivät stressistä. Ruoansulatuksen aivoiksi kutsutun ENS:n - enteric nervous system - toiminta häiriintyy. Stressin lisäksi unen vähyys vaikuttaa suolen toimintaa. Kannattaa tässä vaiheessa yrittää vähentää stressiä eri keinoin. Kerroimme hiljattain hyvistä stressinvähennyskeinoista. Lue niistä lisää täältä!

Liikunnan lopettaminen

Monesti suolen toiminta muuttuu, kun ihminen, joka on liikkunut aktiivisesti, yhtäkkiä lopettaa liikkumisen ja urheilun harrastamisen. Liikunnan lopettaminen vaikuttaa suolen lisäksi muihinkin kehon toimintoihin. Kannattaa siis hypätä liikunnan kyytiin uudelleen.

Raskaus

Raskaana ollessa monet kokevat ummetusta jossain vaiheessa. Ummetus johtuu hormonimuutoksista, ruokavalion muutoksesta sekä stressistä. Kannattaa seurata, milloin oma olo on tukalin: onko se rasvaisen pitsan tai jäätelön jälkeen. Pahan olon aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen helpottaa myös ummetusta. Lisäksi kannattaa muistaa vedenjuonti ja kuitujen saanti.

Särkylääkkeet

Jos ihmisellä on pitkäaikainen kipulääkitys - esimerkiksi leikkauksen jälkeen - se voi vaikuttaa suolen toimintaan. Kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa, jos löytyisi kehoystävällisempi lääkitys.

Nestehukka

Vesi on ihmiselle elintärkeää. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä nestetasapaino. Tärkeää on veden ja kuitujen yhteys. Kuitu yleensä turpoaa vedessä. Mikäli saat tarpeeksi kuituja mutta et vettä, se todennäköisesti hidastaa suolen toimintaa ja aiheuttaa ummetusta. Muista siis juoda päivässä 1,5 - 2 litraa vettä.

Kilpirauhanen

Jos muut ummetuksen syyt on suljettu pois, erikoislääkäri voi tarkistaa, toimiiko kilpirauhasesi kunnolla. Joskus ummetuksen syynä on kilpirauhasen vajaatoiminta. Normaalisti toimiva kilpirauhanen vapauttaa hormoneja, jotka ovat yhteydessä kehon moniin erilaisiin toimintoihin, kuten ruoansulatusjärjestelmään. Jos hormoneja ei vapaudu tarpeeksi, suolisto saattaa heikentyä ja toiminta hidastua.

Krooniset vaivat

Jos ummetus on jatkuvaa ja kroonista ja lisäksi on runsaasti kipuja, kannattaa mennä gastroenterologin vastaanotolle. Lääkäri voi diagnosoida esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymän, jota voidaan hoitaa muun muassa oikealla ruokavaliolla.

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat