Ota päiväunet joka päivä - Tässä viisi hyvää syytä

03.04.2012 18:45 - Mikko Räsänen

Päiväunien ottaminen ei ole merkki laiskuudesta, vaan päiväunilla on niin monia positiivisia vaikutuksia, että useimpien kannattaisi yrittää ehtiä torkahtamaan joka päivä.

Suurta kustannusalan yritystä johtava Michael Hyatt on koonnut blogiinsa viisi vahvaa perustelua sille, miksi useimpien kannattaisi yrittää nukkua lyhyet päiväunet vaikka joka päivä.

1. Torkut lisäävät vireyttä
20-30-minuuttiset unet parantavat vireyttä ja lisäävät suorituskykyä, mutta eivät jätä torkkujalle tokkuraista oloa tai vaikuta hänen seuraavan yönsä uniin.

2. Torkut vähentävät burnoutin riskiä
Nyky-yhteiskunta on kiireinen ja ihmisiltä vaaditaan työelämässä ja arjessa yhä enemmän venymistä. Se aiheuttaa stressiä ja lisää burnoutin riskiä. Tietokoneiden kanssa töitä tekevät ihmiset tietävät, että joskus tietokone pitää käynnistää uudelleen. Lyhyetkin päiväunet ovat ihmisaivoille kuin tämä uudelleenkäynnistys. Ne vähentävät stressiä ja auttavat siten ehkäisemään burnoutin syntymistä.

3. Torkut terästävät aisteja
Unikirjan kirjoittanut tohtori Sandra Mednick kertoo, että torkut terästävät ihmisen maku-, haju- ja näköaistia. Päiväunet parantavat myös luovuutta, sillä rentouttavat mielen ja helpottavat kokonaan uusien oivallusten syntyä.

4. Torkut vähentävät sydänsairausriskiä
Niillä, ketkä nukkuvat vähintään kolmet päiväunet viikossa, on 37 prosenttiä pienempi todennäköisyys kuolla sydänsairauksiin. Työikäisillä miehillä päiväunet vähentävät riskiä peräti 64 prosenttia.

5. Torkut lisäävät tuottavuutta
Työssäkäyvät ihmiset ovat tuottavimmillaan aina heti työpäivänsä alussa. Työpäivän aikana tuottavuus laskee vähitellen ja heikoimmillaan työpäivän päätteeksi. Lyhyetkin torkut lisäävät tuottavuutta rajusti, sillä jo puolen tunnin torkkujen jälkeen työteho palautuu samalle tasolle, mitä se on ollut aamulla töihin tultaessa.

Lähde: michaelhyatt.com

Kilpailut

Uusimmat