Haluatko lapsen joskus, mutta et nyt? Munasolujen pakastaminen parantaa mahdollisuuksiasi

23.10.2013 15:45 - Senni Loikala

Hedelmällisyytensä selvittäminen hyvissä ajoin voi parhaassa tapauksessa olla kuin vakuutus raskaaksi tulemiselle vielä vuosienkin päästä.

Monet naiset tietävät aikuisiällä, että haluavat vielä jonain päivänä lapsia. Aika ei vain tällä hetkellä ole oikea, johtuipa jälkikasvun viivyttäminen sitten työkuvioista tai muista syistä. Tietoa omasta hedelmöittymismahdollisuuksistaan kannattaa kuitenkin hankkia hyvissä ajoin, vaikka lapsien hankinta ei olisi juuri nyt ajankohtainen asia, kerrotaan Life Script -sivustolla.

Margareta D. Pisarska suosittelee Hedelmällisyys- ja lisääntymishoitojen keskuksesta, että jälkikasvua haluavien naisten kannattaa hakeutua hedelmällisyystesteihin muutamia vuosia ennen kolmikymppisiään tai viimeistään lähivuosina 30-vuotta täytettyään.

Hedelmällisyystesteihin kannattaa hakeutua sen vuoksi, että naisilla on syntymästään saakka rajallinen määrä munasoluja. Niitä menetetään ikääntyessä ja osa naisista menettää munasolujaan liikaa jo ennen kuin he haluavat tulla raskaaksi. Jos testeissä selviää, että terveiden munasolujen määrä on vähenemässä, voidaan niitä kuitenkin ottaa talteen odottamaan.

Tällöin munasoluja siirretään pakkaseen, jossa ne säilyvät pitkään. Jos naisen munasolujen määrä on myöhemmin vähentynyt liikaa, jotta hän voisi hedelmöittyä luonnollisesti, voidaan pakkasessa olevia terveitä munasoluja hedelmöittää.

- Se (munasolujen pakastus) on kuin vakuutus, sanoo D. Pisarska.

Silti pakastettujen munasolujen hedelmöittämisestä ja siirtämisestä onnistuneesti kohtuun, ei ole täysiä takuita. Paras aika munasolujen pakastamiseen kuitenkin on ennen kuin nainen on 32-vuotias.

Lähde: Life Script

Kilpailut

Uusimmat