Kärsitkö päänsärystä? Tarkasta syötkö näitä ruoka-aineita!

02.04.2012 13:15 - Eeva Rajala

Päänsärky voi alkaa milloin tahansa. Olet voinut katsoa liikaa tietokoneen näyttöä, naapuri hakkaa jälleen rumpuja tai kiinteistössä tehdään remonttia. Monesti päänsärky voi tosin alkaa huonosta ruokavaliosta.

Päänsärky voi johtua stressistä, lihasjäykkyydestä, PMS-oireista tai unettomuudesta. Monet kroonisesta päänsärystä kärsivät voivat kuitenkin tarkkaan mainita ruoka-aineet tai juomat, jotka heillä aiheuttaa päänsäryn alkamisen. Kannattaa siis tarkastella, missä kohtaa särky alkaa ja oletko mahdollisesti syönyt seuraavia ruoka-aineita juuri särkyä ennen:

1) Vanhentunut juusto
Vanhentunut juusto on monesti päänsäryn aiheuttaja tyramiinin takia. Tyramiini on aines, jota muodostuu, kun proteiini rikkoutuu. Mitä vanhempaa juusto on, sitä enemmän siinä on myös tyramiinia. Mikäli epäilet, että nimenomaan juusto on se, mikä aiheuttaa päänsärkysi, kannattaa välttää ainakin sinihomejuustoja, briejuustoja, fetaa, gorgonzolanjuustoa sekä tahkojuustoa.

2) Alkoholi
On muutamakin syy, miksi alkoholin nauttiminen saattaa sattua päähäsi. Säilöntäaine nimeltä sulfaatti on ollut syytettynä aiemmin, mutta sulfaatin uskotaan enemmänkin allergiaa ja astmaa kuin päänsärkyä. Alkoholi lisää verenvirtausta aivoissa ja saattaa aiheuttaa myös nestehukkaa, ja näistä kumpikin saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Lisäksi alkoholin liika nauttiminen aiheuttanee myös seuraavalle aamulle epämukavaa päänsärkyä.

3) Nitraatit ja natriumglutamaatti
Näillä säilöntäaineilla, joita löytyy muun muassa prosessoidusta lihasta ja soijasta, on todettu olevan yhteys verisuonten supistumiseen, ja tämä taas saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille päänsärkyä.

4) Banaanit
Banaaneissa on myös edellä mainittua tyramiinia, vaikka sitä onkin enemmän banaanin kuoressa kuin itse hedelmässä. Jos epäilet banaanin olevan päänsärkysi taustalla, vältä kyseistä hedelmää. Tai perkaa banaanista ainakin ne pienet soirot, jotka saattavat jäädä itse hedelmään kiinni banaania kuoriessa. Banaanien lisäksi myös muut hedelmät, kuten avokado, viikuna, rusinat, papaija ja luumu voivat käynnistää päänsäryn.

5) Pähkinät
Pähkinöissä on hyvien rasvojen lisäksi myös edellä mainittua tyramiinia, tosin sitä kerrotaan olevan pähkinöissä hieman vähemmän.

6) Kahvi
Jos käytät runsaasti - aivan liikaa - kahvia, saattaa päänsärkysi johtua tästä tummasta juomasta. Kun selviät kofeiinin aiheuttamasta piristyksestä, saatat joutua kovan päänsäryn valtaan.

APUA SÄRKYYN:

Mikäli etsit lievitystä päänsärkyysi, muttet halua käyttää välttämättä särkylääkettä siihen, kokeile näitä ruoka-aineita:

1) Omega-3-rasvahapot
Jos päänsäryn aiheuttajana on jonkinlainen tulehdus, Omega-3-rasvahappojen lisääminen päivittäiseen ruokavalioon voi vähentää kipuja. Kalat, kuten lohi ja sardiini, sekä siemenet, kuten pellavansiemenet, voivat myös auttaa kipuun.

2) Vesimeloni
Päänsärky alkaa yleensä nestehukan vuoksi, on se sitten siitä, että olet juonut tänään vettä liian vähän tai viikonlopun aikana liian paljon alkoholia. Kannattaa muistaa juoda ihan tavallista vettä, jotta nestetasapaino pysyy hyvänä. Lisäksi kannattaa nauttia paljon vettä sisältäviä ruokia, kuten vesimelonia, kurkkua ja tomaatteja. Tuoreiden hedelmien ja kasvisten vesi sisältää tärkeitä mineraaleja, kuten magnesiumia.

3) Pinaatti
Kippari-Kallen energiaa tuova vihannes sopii hyvin pääsäryn taltuttamiseen. Se kuten muutkin vihreät lehtivihannekset sisältävät riboflaviinia eli B2-vitamiinia, jonka kerrotaan estävän migreenien syntyä.

4) Kahvi
Aiemmin kerroimme, että runsas kahvinjuonti voi edesauttaa päänsäryn käynnistymistä. Mikäli nautit kofeiinia vain vähän päivän aikana, saattaa se auttaa päänsärkyyn. Kofeiinia lisätään myös moniin päänsärkylääkkeisiin, sillä se auttaa elimistöä imemään lääkkeen vaikuttavat aineet paremmin.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat