Seurusteleva, tahdotko laihtua? Parisuhde lisää mahdollisuuksiasi onnistua

21.01.2015 19:15 - Senni Loikala

Tuoreen tutkimuksen mukaan parisuhteessa elävien kannattaa ottaa toisistaan hyöty irti.

Jos olet parisuhteessa, kannattaa sinun hyödyntää sitä päästäksesi parempaan kuntoon tai muuttaaksesi elämäntapojasi terveellisimmäksi. Tuoreen JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun brittitutkimuksen mukaan ihmiset onnistuvat terveellisissä elämäntapamuutoksissaan todennäköisimmin, jos he ryhtyvät niihin yhdessä kultansa kanssa.

Tutkimuksesta selvisi, että samaan päämäärään tähtäävästä kumppanista oli hyötyä tupakoinnin lopettamisen lisäksi painonpudotuksessa ja aiempaa aktiivisemmassa liikkumisessa.

Tupakoitsevista naisista puolet onnistui lopettamaan tupakoinnin, kun myös heidän kumppaninsa otti savuttomuuden haasteekseen. Jos parempi puolisko ei polttanut, onnistuivat naiset jättämään pössyttelyn vain 17 prosentin todennäköisyydellä. Mikäli kumppani poltti säännöllisesti, mutta ei yrittänyt lopettamista, onnistui vain kahdeksan prosenttia naisista jättämään tupakan. Myös miesten huomattiin hyötyvän yhtä lailla, jos rakkaalla oli samat tavoitteet elämäntapojensa parantamisessa kuin itsellä.

Kuntoremontti kannattaa

Jos omissa elämäntavoissa on petrattavaa, kannattaa niitä lähteä muuttamaan yhdessä pariskuntana. Sanotaan, ettei terveyttä osata arvostaa, ennen kuin sen menettää. Yhdessä onnistuminen voi pitää teidät terveinä pitkään.

- Epäterveelliset elämäntyylit ovat pääsyy kroonisista sairauksista johtuviin kuolemiin maailmanlaajuisesti. Suurimmat elämäntavoista johtuvat riskit ovat tupakointi, ylipaino, fyysinen liikkumattomuus, huono ruokavalio ja alkoholinkäyttö. Epäterveellisten tapojen vaihtaminen hyviin voi vähentää riskiä sairauksiin, myös syöpään, tutkija Jane Wardle sanoo.

Tutkimukseen otti osaa reilu 3700 naimisissa tai avoliitossa olevaa pariskuntaa.

Seuraava artikkeli: Pariskuntana treenaaminen tuo suhteeseen uutta vipinää - katso vinkit aloittamiseen

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat