Silmien punoitukselle stoppi - tunnista oireen syy ja hoida katseesi kirkkaaksi

01.09.2015 13:15 - Senni Loikala

Asiantuntija paljastaa tavanomaiset kuin vakavammatkin syyt punaisiin silmiin. 

Ravitsemusasiantuntija Elouse Bauskisin mukaan sinun kannattaa käydä lääkärillä, jos silmiisi ilmaantuu punaisia verenpurkaumia.

- Vakavat tilat, kuten sidekalvontulehdus, luomitulehdus, uveiitti ja glaukooma voivat johtaa punaisuuteen, Bauskis varoittaa.

Arkisempi syy 

Monesti syy punaisiin silmiin voi kuitenkin olla liiallisessa näyttöpäätteen tuijottamisessa. Arvioiden mukaan tuolloin silmiä räpytellään kolme kertaa harvemmin kuin muulloin.

Jos olet päivittäin pitkään tietokoneella, kannattaa sinun pitää huolta lepohetkistä silmillesi.

- Pidä huoli, että annat silloin tällöin tauon silmillesi - vähintään 5-10 minuuttia kerran tunnissa ja sinun kannattaa mielellään suunnata katseesi kauemmas noin vartin välein, Bauskis neuvoo.

- Jos koet silmien rasittumista, voi olla kannattavaa käydä näkötestissä tarkastamassa, tarvitsetko silmälaseja tai täytyykö lääkemääräyksiä muuttaa, hän jatkaa.

Haurastuneet hiussuonet 

Joskus syy punaisiin silmiin voi johtua myös siitä, että hiussuonet ovat haurastuneet. Tällöin muina oireina ilmaantuu yleensä nenäverenvuotoja sekä mustelmien saamista aiempaa herkemmin. 

- Jos syy on tässä, niin on erityisen tärkeää varmistaa, että saat tarpeeksi C-vitamiinia eri hedelmistä ja vihanneksista, kuten parsakaalista, kaalista, paprikasta ja kiivistä, Bauskis sanoo.

Myös C-vitamiinin ottaminen ravintolisänä voi olla viisasta.

Allergiat

Lisäksi allergiat ovat yleisiä silmien punoituksen aiheuttajia. Mikäli kärsit samaan aikaan muista tyypillisistä yliherkkyysoireista, kuten nenän vuotamisesta ja silmien ärtyneisyydestä, kannattaa sinun hakea apteekista luonnollista antihistamiinia sisältävä allergialääke.



Lue myös: Silmiesi väri kertoo luonteestasi - lue yllättävät faktat, mitä katseesta voi päätellä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat