Suomalaishammaslääkäri järkyttyi lasten hampaiden kunnosta - peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta

28.05.2015 09:15 - Rea Tallgren

Hammaslääkäri Aleksi Kurth korostaa vanhempien vastuuta lastensa hampaiden kunnon suhteen. Hänen mukaansa vanhempien tehtävä ei aina ole olla mukava vaan ensisijaisesti huolehtia siitä, että lapsi elää terveellisesti.

"Lapset haluavat mehuja ja karkkia. Lapset eivät aina halua pestä hampaitaan. Onko meidän vanhempien tehtävä myötäillä lapsen haluja vai olla vanhempia ja tehdä asioita, jotka ovat lapsen parhaaksi vaikka ei välttämättä niin mukavia?" hammaslääkäri Aleksi Kurth kirjoittaa Facebookissa.

Hän tietää, mistä puhuu. Kurth on ollut hammaslääkäri seitsemän vuoden ajan. Tuona aikana mies on saanut huomata, kuinka hälyttävän huonossa kunnossa jo alle kouluikäisten suomalaislasten hampaat monesti ovat.

Lapsi ei ole vastuussa

Kurthin mukaan lasten huonojen hampaiden syy on lähes poikkeuksetta vanhempien tietämättömyydessä. 

- Uskon ihmisen hyvyyteen, enkä halua ajatella, että tietoisesta välinpitämättömyydestä olisi kyse. Vanhemmat eivät vain tiedä, miten lasten suita hoidetaan, Kurth pohtii.

- Jos lapsi on vielä niin pieni, että hänellä on maitohampaat ja niissä on jo havaittavissa reikiintymistä, on lapsi vielä niin pieni, että ei missään nimessä vastaa vielä omista teoistaan, vaan kaikki on vanhempien vastuulla. Silloin kotihoito ei ole ollut hallinnassa, eikä suun hyvinvoinnista ole kotona pidetty oikealla tavalla huolta.

"Opettelu alkaa heti, kun vauva tulee synnytyslaitokselta kotiin"

Miten Kurth sitten neuvoisi vanhempia lastensa hampaita hoitamaan?

- Jo synnytyslaitokselta kotiin tullessa aletaan opettamaan lapselle, että suu pestään aamuisin ja iltaisin harjalla - ihan kuten vanhemmatkin tekevät. Ihan vauvana harjan sijaa toki toimittaa tarkoitukseen valmistettu purulelu.

- Kun rintaruokinnasta päästään, siirrytään säännölliseen ruokailurytmiin - ja myös pidetään siitä kiinni. Säännölliset 5-6 ruokailukertaa päivässä, ja hampaiden harjaus aamuin ja illoin - siinä ne ovat ne eväät suun terveyteen.

- Jos pidämme lastemme hampaista huolen pienestä pitäen, kyllä ne sitä paremmin tulevat hyvinä ja terveinä myös aikuisuuteen säilymään, Kurth summaa.


Lue myös: Haiseeko henki, vaikka peset hampaat? Muista tärkeä putsaus päivittäin

Kilpailut

Uusimmat