Tärkeät faktat vedestä: paljonko pitää juoda ja mikä on jo liikaa?

07.08.2013 12:45 - Heli Thoren

Veden juonnin tärkeydestä puhutaan paljon. Veden tarve on yksilöllistä - omaa kehoaan tarkkailemalla löytää itselleen sopivan määrän.

Vesi pitää ihon kirkkaana, aineenvaihdunnan käynnissä ja massäilyn uhan loitolla. Jotta veden hyödyt saa osakseen, moni miettii, kuinka paljon sitä sitten pitäisi juoda.

Miesten ja naisten veden tarve vaihtelee. Myös yksilöissä on paljon eroja - toiselle voi riittää hyvään oloon vähempikin määrä nestettä. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi kuitenkin pitää, että noin kolme litraa vettä päivässä on tarpeeksi. Jos sää on kuuma tai harrastat hikiliikuntaa, veden tarve voi kasvaa hurjastikin. Vaikka nestettä saa ruuastakin, kannattaa silti pitää huolta, että vettäkin tulee juotua.

Tarkkaile virtsaa

Jos olet epävarma siitä, kuinka paljon sinun tulisi juoda, tarkkaile virtsan väriä vessassa käydessä. Kun pissan väri on vaalean keltainen, olet juonut lähelle sopivan määrän. Jos virtsan väri on tumma, omenamehun kaltainen, tarvitsee kehosi enemmän nestettä.

Voiko vettä juoda liikaa?

Vaikka vesi on vanhin voitehista, sitä voi juoda myös liikaa. Turvallinen määrä nestettä on 1-1,5 litraa tunnissa, jos on harrastamassa esimerkiksi hikiliikuntaa. Jos vettä juo liikaa, yli 5-10 litraa tunnissa, voi pahimmillaan saada vaarallisen vesimyrkytyksen. Vettä voi siis juoda myös liikaa. Vesimyrkytyksen oireita ovat väsymys, päänsärky, lihaskrampit ja epileptiset kouristukset.

Alkoholi lisää nestehukkaa

Kahvin ja teen sisältämä neste pysyy kehossa suhteellisen hyvin. Sen sijaan alkoholia nauttiessa nestettä voi lähteä kehosta jopa enemmän kuin sitä tulee sisään. Alkoholia nauttiessa myös veden juonnin määrää tulee lisätä. Kaksi lasia vettä yhtä juomaa kohden on hyvä sääntö juhliessa. Näin voi välttää myös karmivan krapulan, joka on monilta osin kehon nestehukasta johtuvaa.

Lähteet: Tiede.fi, Makuja.fi, Lääkärilehti.fi

Kilpailut

Uusimmat