Muista kohtuus! Terveellisiä ruokia on helppo ahmia liikaa

20.07.2014 18:15 - Eeva Rajala

Monesti painonhallinnassa, jaksamisessa ja muutenkin terveydessä avainjuttu on terveellinen ruoka. 

Terveellistä ruokaa on kuitenkin myös helppo syödä liikaa ja siitä koituu taas erilaisia ongelmia. Monet eivät tiedä, miten paljon on kohtuudella syöminen. On helppoa syödä liikaa terveellisiä ruokia, ja näin vähentää omia mahdollisuuksia esimerkiksi laihtua.

Ravitsemusterapeutti Lisa Young neuvoo Huffington Postissa ihmisiä pitämään huolen siitä, ettei syö edes niitä terveellisiä ruokia aivan ylettömiä määriä. Kohtuus kaikessa. Young listaa viisi terveellistä ruoka-ainetta, joita on valitettavan helppo syödä myös liikaa.

Täysjyvämurot

Murohyllystä kannattaa ohittaa ne pakkaukset, joihin on lisätty sokeria, ja kannattaa aina valita täysjyvämuroja. Tosin kannattaa myös huomioida murolautasen koko. Ei jättilautasia! Ravitsemusterapeutti Lisa Young neuvoo syömään muroja vain noin 30 grammaa. Määrä kannattaa tosiaan mitata, sillä muroja annostellaan helposti aivan liikaa.

Pähkinät

Pähkinät ovat terveellisiä, sillä niissä on hyviä rasvoja ja ne täyttävät vatsaa hyvin. On kuitenkin helppo syödä pähkinöitäkin liikaa päivän aikana. Erityisesti jos niitä napsii suoraan esimerkiksi suuresta lasipurkista ja jättipussista. Pähkinöitäkin Young kehottaa syömään vain noin 30 grammaa päivässä eli noin kämmenellisen tai golfpallon verran. Kotona kannattaa esimerkiksi välipalapähkinät mitata valmiiksi ja laittaa pusseihin tai pieniin purnukoihin odottamaan naposteluhetkeä.

Oliiviöljy

Salaattien kanssa voi nautiskella hyvillä mielin oliiviöljyä. Salaatti on terveellistä ja oliiviöljyssä on hyvää rasvaa. Mutta siinä on myös kaloreita, vähintäänkin 100 kaloria ruokalusikallista kohden. Young kehottaa nauttimaan päivän aikana vain noin 1 - 2 ruokalusikallista oliiviöljyä esimerkiksi salaateissa tai muissa ruoissa. Ravintoloissa salaattiannoksissa on usein jopa 4 ruokalusikallista. Ravintolassa kannattaakin pyytää salaattikastiketta erikseen.

Hummus

Hummus valmistetaan kikherneistä ja se on erityisen terveellinen napostelupala. Hummuksessa on proteiinia ja hyvää rasvaa. Vihannespalat dipattuna hummukseen ovat täydellinen välipala. Tosin ei kannata napostella hummustakaan liikaa, erityisesti jos hummusta hankkii jättimääriä valmiina tai jos juhlissa hummusta on koko ajan lautasellasi. Young neuvoo syömään hummusta kahden ruokalusikallisen verran välipala-aikaan.

Tuorepuristettu appelsiinimehu

Ravitsemusterapeutti Youngin mukaan kokonaisen appelsiinin nauttiminen on parempi juttu kuin lasillinen appelsiinimehua. Appelsiinista saa enemmän kuituja ja ruoan pureskeleminen aiheuttaa sen, että nautit vähemmän kaloreita. Tuorepuristettu appelsiinimehu on kuitenkin terveellistä aina silloin tällöin. Kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus tuorepuristetun mehunkin kohdalla. Young neuvoo nauttimaan tuorepuristettua appelsiinimehua 1,5 - 2 desilitraa päivässä. Se on noin pienen mehulasin verran.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat