Unohda kosteusvoiteet – 10 ruoka-ainetta pitävät huolen ihostasi

29.07.2014 12:47 - Eeva Rajala

Monet käyttävät esimerkiksi suihkun jälkeen ihollaan kosteusvoiteita. Jos ruokavalioon lisää muutaman ruoka-aineen, kosteusvoiteita ei välttämättä tarvitse käyttää.

Kauniin ihon salaisuus on usein ihon kosteustasapainossa. Vaikka kauppojen hyllyt notkuvat toistaan lupaavampia kosteusvoiteita, voi ihoa hoitaa myös ilman niitä - syömällä hyvin. Tietyt ruoka-aineet ravitsevat ihoa. Dr. Oz kertoo, että muun muassa parsakaalissa ja pinaatissa on luteiinia, jota vähentää ryppyjen syntymistä. Luteiini pitää yllä myös ihon elastisuutta ja ehkäisee kuivuutta.

Ihoterveyden yhteydessä puhutaan usein myös antioksidanteista, jotka taistelevat vapaita radikaaleja ja ihon ennenaikaista vanhentumista vastaan. Antioksidantteja löytyy runsaasti vihanneksista. Lisäksi punaiset hedelmät ja vihannekset, kuten vesimeloni, mansikka ja tomaatti sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiinia, jotka puolestaan lisäävät kollageenin muodostumista. Kollageeni antaa muun muassa ihokudoksille mekaanista kestävyyttä.

Iho tarvitsee myös omega-3-rasvahappoja sekä A-, B- ja E-vitamiinia, jotka kaikki parantavat ihon kosteutta ja elastisuutta. Oranssinvärisissä vihanneksissa kuten porkkanoissa ja bataatissa on beetakaroteenia, joka taistelee muun muassa UV-säteilyä vastaan.

The Daily Meal -sivusto on listannut 10 eri ruoka-ainetta, joiden avulla voit pitää hyvää huolta ihostasi:

Kookosöljy

Kookoöljy toimii luonnollisena aurinkovoiteena. Siinä on antioksidantteja ja E-vitamiinia, ja se toimii loistavana ryppyvoiteena.

Avokado

Avokadossa on enemmän kaliumia kuin esimerkiksi banaanissa. Lisäksi avokado sisältää runsaasti A-, E- ja B-vitamiinia sekä foolihappoa.

Aloe Vera

Aloe Vera on syötävä lääkekasvi, joka on sukua sipulille ja valkosipulille. Aloe Vera koostuu 99-prosenttisesti vedestä. Aloe Veraa voi käyttää joko ulkoisesti voiteina tai sisäisestä vaikka smoothiena.

Papaija

Papaijassa on runsaasti antioksidantteja ja entsyymejä, jotka pitävät ihon kosteana.

Oliiviöljy

Oliivit ovat yksi mineraali- ja kalsiumrikkaimmista ruoista. Oliiviöljyssä on myös hyvää omega-rasvaa.

Hunaja

Legendan mukaan hunaja oli Kleopatran säihkyvän ihon salaisuus. Raakahunajassa on runsaasti antioksidantteja ja antibakteerisia aineita, jotka tekevät ihosta säihkyvän.

Täysmaito

Kleopatran maitokylvytkin ovat osa laajalle levinnyttä legendaa. Sanotaan, että Kleopatra kylpi maidossa päivittäin. Maito kosteuttaa ja ravitsee ihoa. Lehmän täysmaito käy, mutta jos on mahdollista käyttää vuohenmaitoa, se on vielä parempi, sillä vuohenmaidon pH-arvo on lähempänä ihon luonnollista arvoa kuin lehmänmaito.

Lohi

Lohi kosteuttaa ihoasi sisältä ulospäin. Lohi omega-3:n kera voi estää tulehduksia ja ennenaikaisia ryppyjä. Lohi kosteuttaa ihoa niin, että se näyttää nuorekkaammalta.

Kiivi

Kiivissä on runsaasti C-vitamiinia, joka tekee ihosta kestävämmän. Lisäksi löytyy E-vitamiinia, joka silottaa ja kirkastaa väsynyttä ihoa.

Maustamaton jogurtti

Jogurtissa on runsaasti proteiinia, D-vitamiinia ja maitohappoja. Maitohappoa käytetään joskus ulkoisesti ihonhoidossa, koska sillä on lievä desinfioiva vaikutus.

Lähde: TheDailyMeal

Kilpailut

Uusimmat