Vitkutteletko aina aloittamista? Motivoi itsesi yksinkertaisella keinolla

05.05.2015 20:15 - Senni Loikala

Kun pitäisi ryhtyä toimintaan, tuntuvat pitkäpiimäisetkin asiat yhtäkkiä kovin kiinnostavilta. Vitkutella ei kannata, ja tutkimus selvitti keinon päästä siitä eroon.

Kuulutko sinäkin ihmisiin, jotka vitkuttelevat tärkeiden asioiden aloittamista? Kun pitäisi ryhtyä toimeen, voi mattojen tamppaus tai kanelipullien leipominen pakasteeseen tuntua yllättäen varsin inspiroivalta puuhalta.

Älä sorru tekosyihin, joilla vain vitkutat aloittamista.

Toimi näin

Psychological Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, millainen lähestymistapa edessä häämöttäviin haasteisiin motivoi toimintaan. Ratkaisu on varsin yksinkertainen: laske, monta päivää sinulla tarkalleen on aikaa tehtävän suorittamiseen.

Jos tahdot olla viisi kiloa laihempi jouluun mennessä, laske jäljellä oleva aika päivissä. Entä monta päivää on siihen, kun sinun täytyy saada iso projekti päätökseen töissä tai järjestettyä polttarit tai baby shower -juhlat ystävälle?

Miksi päivien laskeminen kannattaa?

Tutkijoiden mukaan pitkäaikaisten haasteiden kohdalla käytössä olevien päivien laskeminen tsemppaa ryhtymään toimeen paremin kuin se, että laskisit kuukausia tai vuosia. Tällöin ihmisten on helpompi ymmärtää työnsä merkityksen heidän oman tulevaisuutensa kannalta.

Miten tutkimus toteutettiin?

Tutkimus toteutettiin neljässä osassa ja osallistujia niissä oli yhteensä reilu 1000.

Osallistujia pyydettiin ajattelemaan erilaisia tavoitteita tietyissä aikarajoissa, kuten säästämään rahaa opiskelua varten ensin 18 vuoden ajan ja sitten 6570 päivän ajan. Heidät laitettiin kuvittelemaan, kuinka heidän pitäisi säästää eläkettä 30 vuotta. Sitten sama päivissä, eli 10 950 vuorokauden ajan.

Entä kuinka kyyninen sinä olet? Selvitä asia aiemmasta artikkelistamme.

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat