Murehditko liikaa? 5 vinkkiä kevyempään oloon

05.09.2014 13:58 - Heli Thoren

Väsyttää, mutta uni ei tule. Murheet pyörivät taas mielessä. Muutamalla askeleella voit helpottaa oloasi.

Murehtiminen on tapa, joka voi toisilla jäädä päälle. Toiset tuntevat huolen tunteita, vaikka elämässä olisi kaikki hyvin. Varmuuden vuoksi ei kannata murehtia, eikä huolehtiminen kannata usein muutenkaan. Tavoittele kevyempää oloa viiden askeleen avulla:

1. Järkeile

Mieti, mitä murhetta päässäsi pyörität. Ajatteletko, miten selviät huomisista aikatauluista? Mietitkö, riittääkö palkkasi tässä kuussa kaikkeen? Löytyykö uusi työpaikka? Kun erittelen päässäsi pyörivät huolet huomaat varmasti, että moneen niistä et voi itse vaikuttaa. Niiden pyörittäminen päässä vie energiaasi muulta elämältä, mutta ei hyödytä mitään. Voitko tehdä murehtimallesi asialle jotain? Jos et, lopeta sen miettiminen.

2. Hoida

Kun olet järjellä miettinyt, voitko tehdä murheillesi jotain, ryhdy toimeen. Ne asiat, joille voit tehdä jotain - kuten rästissä olevat työt tai suursiivous - ota ne käsittelyyn. Tee lista hoidettavista murheista ja vedä ne yli aina sitä mukaa, kun saat ne hoidetuksi. Näin tartut konkreettisesti murheiden suhteen toimeen ja teet niistä samalla historiaa.

3. Katkaise

Jäikö listan ulkopuolelle paljon asioita? Murheita, joihin et voi vaikuttaa mitään. Vaikka haluaisit lakata murehtimista, se ei onnistu ilman kovaa työtä.

Kokeile katkaista ajatuksesi lempeästi. Joka kerta, kun ryhdyt murehtimaan, tiedosta se, ja sano itsellesi mielessäsi: tämä ei hyödytä mitään, mieti jotain mukavaa mieluummin. Toista murheiden katkaiseminen tarvittaessa satoja kertoja, kunnes pikku hiljaa pystyt olemaan pidempiä aikoja murehtimatta.

Murehtimisesta tulee herkästi tapa, ja aivot toistavat mielellään tuttuja latuja. Pyri raivaamaan uusia ajatuspolkuja määrätietoisesti. Älä anna periksi.

4. Avaa suusi

Kotona yksin istuminen voi pahentaa murheiden kehää entisestään, mutta kun lähdet ystävän kanssa kaupungille kahville, tilanne voi helpottaa. Kerro avoimesti luotettavalle henkilölle mieltäsi painavista ajatuksista. Kun sanot ne ääneen, murheiden ote helpottaa, ja ne usein pienenevät. Omassa päässäsi huolet kasvavat suuriksi väistämättä. Kun uskallat kertoa niistä ääneen, ne kutistuvat. Kokeile vaikka!

5. Nauti

Elämästä nauttiminen on parasta lääkettä murheisiin. Tee kivoja asioita, ole itsellesi hyvä ja hellä. Jätä elämääsi yhä vähemmän aikaa murehtimiselle elämällä hyvää ja itsesi näköistä elämää. Aloita pienestä. Lähde lenkille tai ystävän kanssa jäätelölle. Siirry sitten suurempiin kuvioihin: päätä tavoitella unelmiesi työpaikkaa ja haaveile rohkeasti uudesta kodista. Asiat järjestyvät.


Lue vielä viisi vinkkiä stressinhallintaan täällä.

Kilpailut

Uusimmat