Yllättävä tulos: Tämän herkun syönti voi vaarantaa hedelmällisyyden

24.10.2012 20:15 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan liika juuston syönti saattaa vahingoittaa miehen hedelmällisyyttä. 

Nuoret miehet, jotka syövät enemmän kuin kolme siivua juustoa päivässä, voivat vahingoittaa mahdollisuuksiaan tulla isäksi. Jopa pienet määrät täysrasvaisia maitotuotteita voivat vähentää hedelmällisyyttä dramaattisestikin, kertovat Harvardin tutkijat.

Tutkijoiden mukaan kolme juusto-, kerma-, jäätelö- tai maitoannosta päivässä syövien miesten spermanlaatu heikkenee. Yksi annos on noin 28 grammaa juustoa, teelusikallinen kertaa, kauhallinen jäätelöä tai lasillinen maitoa.

Tutkimuksessa analysoitiin vajaan 200 iältään 19 - 25-vuotiaiden nuorten miesten ruokavalioita. Koehenkilöt olivat normaalipainoisia, hyväkuntoisia ja liikkuivat aktiivisesti viikossa ainakin 1,5 tuntia. Koehenkilöt täyttivät kaavakkeen, jossa kysyttiin, miten usein he söivät maitotaloustuotteita, hedelmiä, lihaa ja muita ruokia tyypillisen viikon aikana. Tutkijat selvittivät myös koehenkilöiden siemennesteen laadun: millainen muoto sillä on ja miten nopeasti se kuljettaa siittiöitä.

Miehillä, jotka söivät päivässä enemmän kuin kolme annosta täysrasvaisia maitotaloustuotteita, oli 25 prosenttia heikompi spermanlaatu kuin niillä, jotka söivät maitotaloustuotteita vähemmän.

Tutkijat uskovat, että maitotuotteissa olevat naishormonit sotkevat miesten kykyä lisääntyä. Aiemmin asiantuntijat ovat olleet enemmänkin huolissaan, miten naisten ruokavalio vaikuttaa lasten saantiin. Nyt on kuitenkin saatu lisää todisteita siitä, että miesten elintavat - erityisesti mitä he syövät - voi olla yhtä tärkeää lisääntymisen kannalta.

Toisena spermanlaatua heikentävänä syynä pidetään torjunta-aineita, jotka löytävät tiensä maitotaloustuotteisiin. Tutkijat eivät kuitenkaan halua pelästyttää miehiä täysin pois täysrasvaisten maitotaloustuotteiden luota. Asiaa pitää tutkia vielä paljon tulevaisuudessa. Aiemmin on saatu myös tutkimustuloksia, joiden mukaan paljon hiilihydraatteja syövät miehet kärsivät myös huonommasta sperman laadusta. Nämä miehet ovat yleensä ylipainoisia, mikä vaikuttaa myös hormonitasapainoon.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat