Pian tämä voi olla totta: Helsingistä Lappiin 15 minuutissa!

19.04.2012 17:15 - Mikko Räsänen

Pian pitkät matkat voidaan lentämisen sijaan kulkea 6500 kilometriä tunnissa kulkevalla kapselilla.

Jos tutkijoiden visiot toteutuvat, niin pian pitkiä matkoja ei enää kuljeta autolla, junalla tai lentokoneella. Ne tulee syrjäyttämään magneettisessa putkessa kulkeva kapseli, joka saavuttaa peräti 6500 kilometrin tuntinopeuden.

Ääntä nopeammin kulkevalla kapselilla matka New Yorkista Los Angelesiin kestäisi vain 45 minuuttia. Matka Helsingistä Lappiin kestäisi enää 15 minuuttia, ja maailman ympäri pääsisi kuudessa tunnissa.

Yleensä tämän kaltaiset innovaatiot kaatuvat siihen, että ne ovat liian kalliita toteutettaviksi. Putkikapselin ehkä ihmeellisin piirre ei ehkä olekaan sen nopeus vaan se, että sen kustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin nykyisten kulkuvälineiden.

Tutkijat nimittäin sanovat, että putkiyhteyden rakentaminen maksaa vain kymmenesosan siitä mitä rautatieyhteyden rakentaminen samalle välille maksaisi. Myös moottoritie maksaisi monta kertaa enemmän kuin supernopea putkiyhteys. Ja mikä tärkeintä, putkella matkustaminen olisi muita matkustusmuotoja ekologisempaa, koska se kuluttaisi vähemmän energiaa.

Katso alta esittelyvideo, jossa asiasta kerrotaan enemmän.

Kilpailut

Uusimmat