Pussy Riot vaatii korvauksia vankila-ajasta Venäjällä

29.07.2014 09:00 - Eeva Rajala

Kaksi Pussy Riot -punkryhmä jäsentä ovat haastamassa Venäjän valtion virkamiehiä oikeuteen ja vaatimassa korvauksia heidän vangitsemisestaan.

Pussy Riot on viemässä juttunsa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Nadežda Andrejevna Tolokonnikova ja Maria Vladimirovna Aljohina viettivät 21 kuukautta vankilassa syytettyinä huliganismista. Tapaus sai alkunsa heidän protestiesityksestään moskovalaiskirkossa vuonna 2012.

Heidän vapautettiin viime vuoden joulukuussa, mutta nyt laulajat taistelevat Venäjän viranomaisia vastaan. Naisten mukaan viranomaiset loukkasivat tutkinnalla ja syytteillä heidän ihmisoikeuksiaan.

Naiset vaativat kumpikin 120 000 euron korvauksia sekä 10 000 euroa oikeudenkäyntikulujen maksamiseen.

- He eivät saaneet reilua oikeudenkäyntiä Venäjällä, joten he haluavat vihdoin sen ihmisoikeustuomioistuimessa, naisten asianajaja Pavel Chikov kertoo.

Chikovin mukaan naiset tahtovat, että jutusta tulee myös ennakkotapaus, joka käynnistää erilaisen ajattelun Venäjällä, jotta venäläiset saisivat puhua julkisesti herkistäkin poliittisista asioista, vaikkei mielipiteitä tukisikaan kaikki.

- Tässä oikeusjutussa on kyse erityisesti ilmaisun vapaudesta ja reilusta oikeudenkäynnistä, Chikov jatkaa.

Lähde: Contactmusic

Kilpailut

Uusimmat