Älä rankaise kiukuttelevaa lasta väärin: Kokeile seitsemää oikeasti tehokasta keinoa

22.06.2014 11:15 - Senni Loikala

Ovatko kiukkukohtaukset karkkihyllyillä tuttuja? Tekeekö muksu liian rajuja jekkuja muille? Kotiaresti tai jäähypenkki eivät aina ole parhaita keinoja saada lasta muuttamaan tapojaan.

Alla seitsemän amerikkalaisen psykoterapeutti Lisa McCrohanin esittelemää keinoa ratkaista tilanteet huonosti käyttäytyvän lapsen kanssa.

Halaa

Halauksen antaminen huonosti käyttäytyvälle lapselle ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Läheisyyden osoittamisen tarkoituksena ei ole hyväksyä lapsen käytöstä. "Kun lapsi käyttäytyy huonosti, kannattaa ensin palauttaa yhteys välillenne. Halauksen antaminen on yksi tapa osoittaa olevansa lapsen kanssa, joten anna heille heidän tarvitsemansa aito ja hellä fyysinen kosketus, ja luokaa kontakti ennen käytöksen oikaisemista", neuvoo McCrohan.

Auta tunteiden kertomisessa

Jos lapsesi esimerkiksi tekee ikävän jäynän sisarelleen ja tilanne vaikuttaa riistäytyvän käsistä, kannattaa lasta auttaa kertomaan tunteistaan. Sen sijaan, että alkaisit läksyttää lasta käytöksen epäsopivuudesta tai vaatia heti pyytämään anteeksi, McCrohan suosittelee auttamaan lasta pukemaan tunteensa sanoiksi.

Kuuntele

On tärkeää, että lapsesi ymmärtää olevan sinulle ainutlaatuisen tärkeä. Muksun on myös hyvä tietää, että pystyt käsittelemään hänen käytöksensä missä tahansa tilanteessa. Sen takia lapsen käyttäytyessä huonosti, on välttämätöntä olla lapsensa kanssa läsnä. McCrohan suosittelee kysymään, mikä lapsella on. Kuunteleminen ja mahdollisesti lapsen koskettaminen ovat merkittäviä asioita.

Ohjaa lapsi turvallisille vesille

Joskus lapset kiipeilevät paikkoihin, jotka eivät ole turvallisia. Tällöin kannattaa McCrohanin mukaan kehua lapsen kiipeilytaitoja, mutta kieltää häntä kapuamasta esimerkiksi hellalle. Kerro, että siitä voi tulla kolhuja lapseen. Tärkeää on kuitenkin, että ohjaat esimerkiksi kiipeilystä innostunutta lasta kapuamaan paikkoihin, jotka ovat turvallisia.

Anna pehmolelun opettaa

Joillekin lapsille voi olla parempi puhua pehmolelun suulla kuin omallaan. Ensi kerralla, kun muksun käytöksessä on toivomisen varaa, kaappaa hänen lempipehmonsa, muuta hieman ääntäsi ja kerro, missä vika.

Ole lapsen kanssa kahden

Kun lapsi käyttäytyy huonosti, suosittelee McCrohan sanomaan lapselle: "Tuntuu että tarvitset minua nyt, ollaanpa hetki yhdessä. Miksemme ratkaisisi tätä yhteisvoimin?" Menkää syrjään kahden kesken viettämään eräänlaista aikalisää. Sen tavoitteina on saada lapsen mielentila rauhalliseksi. Tyyni muksu kuuntelee sanojasi tarkemmin kuin tilanteen ollessa päällä. Toisena tavoitteena on ymmärtää lapsen tunteet ja auttaa häntä ymmärtämään käyttäytyneensä sopimattomasti.

Anna lapsen purkaa tunteensa fyysisesti - mutta turvallisesti

Tenavan saadessa raivokohtauksen, on toki tärkeää tehdä selväksi, ettei toisia saa lyödä. Yhtenä hyvänä tapana hoitaa tilanne voi olla tarjota tälle esimerkiksi tyyny, jota lapsi saa mäiskiä ihmisten sijaan.

Uutisoimme aiemmin konstista, jolla voit saada muksusi auttamaan kotitöissä. Pääset juttuun tästä.

Kilpailut

Uusimmat