HS: Lasta kannattaa valmistella kesäloman loppumista varten

28.07.2014 08:26 - Eeva Rajala

Monilla perheillä on erilaiset aikataulut kesälomalla ja arkena. Lastenpsykiatri neuvoo Helsingin Sanomissa, että lasta kannattaa valmistella loman loppumiseen ja arjen alkamiseen.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan lasten kanssa kannattaa jutella siitä, että isä ja äiti palaavat muutaman päivän kuluttua töihin, ja miten monta lomapäivää on enää jäljellä. Muutama päivä ennen loman loppumista voi alkaa aikaistaa nukkumaanmenoja ja siirtää rytmiä lähemmäksi arkirytmiä.

- Joku lapsi selviää yhdellä shokkihoidolla, toinen lämpiää vähän hitaammin ja vaatii ehkä valmistelua, Sinkkonen kertoo Helsingin Sanomien printtiversiossa.

Osastonhoitaja Anni Mäkinen Helsingin neuvolasta sanoo, että etenkin pienten, päiväkoti-ikäisten lasten kohdalla valmistautuminen kannattaa. Isommille lapsille voi jo riittääkin se, että loma on yksinkertaisesti ohi. Mäkisen mukaan lapsen riittävään unensaantiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Aikuinen voi kärsiä lomaltapaluustressistä, mutta lapsilla arkeen palaaminen on yleensä positiivinen kokemus. Näin uskoo päiväkoti Merituulien johtaja Johanna Leiponen.

- Lapset tulevat yleensä aloittamaan uutta aika innostuneina. Leikit lähtevät itsestään, kun taas tapaa tutut kaverit ja aikuiset, Leiponen kertoo.

Kerroimme aiemmin, mikä tuottaa pienten lasten vanhemmille eniten päänvaivaa. Lue asiasta täältä!

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat