Huolestuttava tulos: Ylipaino heikentää aivotoimintaa?

29.08.2012 17:45 - Eeva Rajala

Tuoreiden tutkimustulosten valossa on vieläkin tärkeämpää pitää itsensä suht’ normaalipainoisena. 

Ylipaino saattaa nimittäin vaikuttaa heikentävästi ihmisten aivotoimintaan. Neurology-lehdessä julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan ylipainoisilla ihmisillä, joilla on korkea verenpaine, alhaiset "hyvän" kolesterolin tasot, korkeat veren triglyseridi- eli rasva-arvot tai korkeat verensokeriarvot, on suurempi riski havaita kognitiivisen ajattelun heikentymistä kuin ihmisillä, joilla ei ole näitä vaivoja.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 6 000 keski-iältään 50-vuotiaan painoindeksi ja terveyden riskitekijät. Koehenkilöt kävivät muistitestissä kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Tutkijat huomasivat, että hengenvaarallisesti liikalihavien ja aineenvaihdunnallisista ongelmista kärsivien mentaaliset kyvyt heikkenivät kymmenen vuoden aikana 22,5 prosenttia nopeammin verrattuna täysin terveisiin ja normaalipainoisiin koehenkilöihin.

Myös ne liikalihavat, jotka eivät kärsineet aineenvaihdunnallisista poikkeavuuksista, olivat testeissä mentaalisesti heikompia normaalipainoisiin verrattuna. Samanlaisia tutkimustuloksia saatiin hiljattain Age and Ageing -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, missä havaittiin yhteys painoindeksin ja kognitiivisissa testeissä suoriutumisten välillä.

- Olemme aina kuulleet, että korkea painoindeksi on pahasta sydämillemme, mutta tuoreet tutkimustulokset esittävät, että se on pahasta myös aivoillemme, Britannian Azheimer-yhdistyksen edustaja Clive Ballard kertoo BBC:lle.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat