5 faktaa, joita et välttämättä tiennyt kynsistäsi

23.07.2014 15:44 - Linda Arponen

Oletko tiennyt, että lämpötila voi vaikuttaa kynsien kasvunopeuteen?

Olet ehkä kuullut, että kynnet ja hiukset muodostuvat lähestulkoon samoista ainesosista. Oletko kuitenkaan kuullut seuraavista kynsifaktoista?

Kynnet kasvavat nopeammin hallitsevassa kädessä

Jos olet oikeakätinen, olet saattanut huomata, että joudut luultavasti leikkaamaan kyseisen kätesi kynnet useammin kuin vasemman. Tämä johtuu muun muassa siitä, että käytämme enemmän hallitsevaa kättämme, jolloin sen kynnet altistuvat enemmän sään vaikutuksille, jotka nopeuttavat kasvamista.

Kynnet kasvavat nopeammin lämpimässä ilmastossa

Lämpimässä ilmastossa asuvien ihmisten kynnet kasvavat yleensä nopeammin. Tämä johtuu osittain samasta syystä kuin hallitsevankin käden kohdalla; aurinko auttaa kehoa luomaan D-vitamiinia, jota kynnet tarvitsevat kasvaakseen.

Kynsihoidot voivat vahingoittaa kynsiä

Säännölliset manikyyrit voivat ikävä kyllä tehdä hallaa kynsille. Jatkuva lakkaus voi värjätä kynnet. Lisäksi vahvat kemikaalit voivat kuoria kynsien ylimpiä kerroksia, jolloin kynsistä tulee hauraat. Kynnet uusiutuvat varsin hitaasti, noin puolessa vuodessa, joten tauon pitäminen raskaista kynsihoidoista aina silloin tällöin kannattaa.

Kynnet voivat kertoa muista terveysongelmista

Kynsien tarkkailu on yksi helpoimmista tavoista pitää terveyttä silmällä. Jos kynsien muodossa, värissä tai paksuudessa tapahtuu muutoksia, voi se olla merkki jostakin vakavammasta.

Se mitä syö, voi vaikuttaa kynsiin

Kynnet kasvavat noin kahdesta kolmeen millimetriä kuukaudessa. Jos siis muutat elämäntapojasi terveellisemmiksi, näkyy se kynsissä noin puolen vuoden kuluttua. Terveet kynnet tarvitsevat keratiinia, jota voit saada esimerkiksi vähärasvaisesta lihasta ja maitotuotteista sekä C-vitamiinia sisältävistä ruoista.

Olemme kertoneet aiemmin enemmänkin siitä, mitä ruokia kannattaa syödä, jos haluaa pitää kynnet kunnossa. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat