Eivätkö vatsaläskit lähde? 9 keinoa nujertaa paha rasva

24.08.2014 13:15 - Eeva Rajala

Vatsarasva aiheuttaa epämukavuutta monella eri tapaa, mutta se on myös todellinen uhka terveydellesi.

Rasva voi aikojen saatossa vallata myös sisäelimesi, ja sisäelinrasva aiheuttaa lukuisia terveysongelmia. Sisäelinrasva sekoittaa stressihormonien ja sytokiinien normaalitoiminnan. Sytokiinit ovat elimistön puolustusreaktioiden keskeisiä säätelijöitä ja ne vaikuttavat insuliinin tuotantoon.

Ylipainon lisäksi sisäelinrasva voi lisätä riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen ja sydänsairauksiin. Mikäli vatsarasva, myös sisäelinrasva, on ongelmanasi, lue seuraavat vinkit. Pyykkilautavatsa ei ole pääasia, vaan terve ihminen.

Liiku, liiku, liiku

Sisäelinrasvassa on yksi hyvä puoli, nimittäin siihen tehoaa melko helposti aerobinen liikunta. Juokse, pyöräile tai ui. Oikeastaan mikä tahansa liikunta toimii, kunhan saat sykkeen nousuun. Hiljattaise tutkimuksen mukaan 20 kilometrin juokseminen viikon aikana on tarpeeksi sulattamaan vatsarasvan.

Muista proteiinit

Ikääntyessä keho alkaa tuottaa enemmän insuliinia, sillä lihas- ja rasvasolut eivät toimi kunnolla. Insuliini lisää rasvan kertymistä varastoon, etenkin vatsan seudulle. Proteiinipitoinen ruoka voi tukea painonhallintaa. Kannattaa pitää mielessä, että proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat olisivat tasapainossa ruokavaliossa.

Monityydyttymättömät rasvahapot

Ruotsalaistutkimuksen mukaan tyydyttynyt rasva synnyttää enemmän sisäelinrasvaa kuin monityydyttymätön rasva. Monityydyttymätöntä rasvaa löytyy muun muassa auringonkukkaöljystä, rypsiöljystä, oliiviöljystä, pähkinöistä, siemenistä ja kalasta.

Muista viinietikka

Japanilaistutkimuksessa ylipainoisten todettiin laihtuvan merkittävästi, jos he nauttivat 1 - 2 ruokalusikallista viinietikkaa päivittäin kahdeksan viikkoa kestäneen tutkimuksen aikana. Erään teorian mukaan viinietikan etikkahappo tuottaa proteiinia, joka polttaa rasvaa.

Joogaa

Joogan on huomattu tukevan painonhallinnassa ja laihduttamisessa. Jos et pidä rankoistakin astanga-joogaliikkeistä, millainen tahansa rauhoittava harjoitus voi auttaa. Avainasia on se, että stressitasoa saadaan laskettua. Stressin on havaittu olevan yhteydessä vatsarasvaan.

Älä nuku liikaa viikonloppuisin

Yritä mennä nukkumaan ja herätä samaan aikaan joka päivä. Tämä voi auttaa sinua karistamaan vatsarasvaa, sillä oma sisäinen kellosi pysyy tasapainossa, eikä elimistösi ala keräämään rasvaa varastoon.

Pidä huolta unen laadustasi

Ideaalitilanne on, jos saisit nukutuksi 7 - 8 tuntia yössä. Tutkimusten mukaan vain viiden tunnin yöunet voivat lisätä sisäelinrasvan kehittymistä.

Juo vihreää teetä

Vihreässä teessä on antioksidanttia katekiinia, jonka on todettu olevan yhteydessä vatsarasvan vähentymiseen.

Syö tarpeeksi kuituja

Jo pienelä kuitulisällä voi saada ihmeitä aikaan. Eräässä tutkimuksessa pelkästään 10 gramman kuitulisäys päivässä - kahden pienen omenan verran - vähensi sisäelinrasvaa.

Lähde: Women's Health Mag

Kilpailut

Uusimmat