Hoikistu, lievitä stressiä, hoida sydäntä ja 7 muuta hyvää syytä aloittaa juoksuharrastus

29.10.2014 10:42 - Heli Thoren

Haluatko kauniit reidet ja polttaa runsaasti kaloreita? Silloin juokseminen voisi olla sinun juttusi.

Juoksuharrastus on helppo aloittaa: tarvitaan vain hyvät lenkkarit ja motivaatiota. Juokseminen kuluttaa runsaasti kaloreita ja auttaa näin painonpudotuksessa, mutta siitä on apua myös moneen muuhun. Lue yhdentoista kohdan lista siitä, miksi juuri sinun kannattaisi aloittaa juoksuharrastus:

1. Hoitaa sydäntä

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan riski kuolla sydänsairauteen pienenee juoksemista harrastavilla jopa 45 prosenttia.

2. Polttaa paljon kaloreita

Jos juokset rivakalla vauhdilla voit tunnin lenkillä polttaa jopa lähelle 900 kaloria.

3. Vahvistaa niveliä

Juokseminen vahvistaa niveliä ja edistää niiden terveyttä. Myös luille hölkkäily tekee hyvää.

4. Lievittää stressiä

Amerikkalaistutkimuksen mukaan tunnin liikuntasessio laukaisee stressiä ja ahdistusta jopa lääkehoitoa tehokkaammin. Kun endorfiini juostessa virtaa, mieli kevenee.

5. Hoitaa silmiä

Silmistä voi päätellä paljon kehon terveydestä. Niiden kunnosta voi havaita esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen, korkean verenpaineen ja niin edelleen. Medicine & Science in Sports & Exercise julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan juokseminen hoitaa myös silmien terveyttä ja ehkäisee esimerkiksi ikääntymiseen liittyviä silmäsairauksia.

6. Parantaa keskittymiskykyä

Tehokkaan aerobisen liikunnan harrastamisen on todettu parantavan kykyä paneutua keskittymistä vaativiin puhteisiin. Juoksemalla voit siis myös harjoittaa keskittymiskykyäsi.

7. Ehkäise syöpää

Säännöllinen liikunta voi Journal of Nutrition -julkaisun mukaan ehkäistä tiettyjen syöpätyyppien syntymistä. Esimerkiksi rintasyöpää tutkittaessa huomattiin, että ne jotka juoksivat esimerkiksi kävelylenkkien sijaan menehtyivät syöpään epätodennäköisemmin.

8. Saat raikasta ilmaa

Jokaisen olisi hyvä ulkoilla päivittäin, etenkin jos teet töitä sisätiloissa päätteen äärellä. Kun siirrät juoksulenkkisi ulkoilmaan, saat paitsi raitista ilmaa myös aurinkoisella säällä kehollesi tärkeää d-vitamiinia.

9. Itsetunto kohenee

Tutkimusten mukaan tavoitteellinen juoksuharrastus parantaa itsetuntoa. Kun pyrit juoksemaan pidempää matkaa tai tiettyä matkaa nopeammin, onnistumiset kohentavat itsetuntoa. Liikunnan on todettu auttavan hyvän itsetunnon rakentamisessa muutenkin.

10. Elät pidempään

Stanfordin yliopisto Yhdysvalloissa selvitti juoksemisen hyviä puolia. Tutkimukseen osallistuneista juoksijat elivät pidempään kuin he, jotka eivät juoksua harrastaneet. Kun tutkimuksen ensimmäinen osa oli tehty, 21 vuoden päästä siitä juoksijoista 85 prosenttia oli vielä elossa. Niistä, jotka eivät juosseet elossa oli 66 prosenttia.


Mistä tietää, että juoksulenkkarit on syytä vaihtaa uusiin? Lue merkit täältä.


Lähde: Womens Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat