Omena päivässä pitää lääkärin loitolla - pitävätkö terveysfraasit paikkansa? Lue ja ylläty

20.01.2015 15:45 - Reetta Haverinen

Kaikki terveyteen liittyvät sanonnat eivät ole täyttä palturia. Tutkimuksista on muun muassa selvinnyt, että ihmiset voivat saada flunssan, jos oleilevat vähissä pukeissa viileällä säällä ulkona.

Moni suhtautuu terveyskliseisiin varauksella. On totta, että omenoiden syöminen ei pidä lääkäriä ikuisesti loitolla, eikä kukaan voi suunnistaa pilkkopimeässä porkkanoita syömällä. Jonkinlainen totuudenjyvänen näissä vanhankansan terveysvinkeissä kuitenkin näyttäisi piilevän.

Yalen yliopiston tutkijat ovat muun muassa selvittäneet, että kylmällä säällä ulkona oleskelu voi kostautua niille, jotka eivät pukeudu lämpimästi. Äidit eivät siten suotta varoittele, että ulos astuessa on parasta laittaa kaulaliina kaulaan, ettei flunssa pääsisi iskemään.

Seuraaville terveysväittämille ei ole myöskään syytä naureskella:

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla

Tervettä loppuelämää omenoiden popsiminen ei taatusti takaa kellekään, mutta kuituja ja antioksidantteja sisältävä hedelmä on terveellinen lisä monien ruokavalioon. Oxfordin yliopistossa on myös tutkittu, että yksi omena päivässä voi vähentää ihmisten sydänkohtausriskiä 12 prosentilla.

Banaaneita syömällä saat todennäköisemmin poikalapsen

Väittämän mukaan äitien tulisi syödä runsaasti banaaneja, jos he tahtovat vatsassaan kasvavasta pienokaisesta mieluummin pojan kuin tytön. Väite perustuu banaanien sisältämään runsaaseen kaliummäärään.

Tutkimuksessa selvisi, että 740 äidistä banaania joka päivä syöneiden mammojen lapsesta tuli 56 prosentin todennäköisyydellä poika. Vaikka tehty tutkimus puoltaakin banaaninsyönnin vaikutusta lapsen sukupuoleen, ovat tutkijat kuitenkin silti melko skeptisiä sen suhteen, että banaanien syöminen edesauttaisi sikiön pojaksi kehittymistä.

Lampaiden laskeminen helpottaa nukahtamista

Yksitoikkoiset ja tylsät ajatukset edesauttavat nukahtamista. Lampaiden laskemisella ei siten tarkoiteta, että villaveikkoja tulisi laskea sataan asti. Sen sijaan sängyssä olisi tarkoitus laskea uudestaan kahta tai kolmea lammasta, jotka menevät portista sisään ja ulos.

Kuulostaa hassulta, mutta lampaiden miettiminen saattaa kuitenkin painaa työhuolet taka-alalle ja siten yöunille rauhoittuminen onnistuu helpommin.

Porkkanat parantavat hämäränäköä

Porkkanat sisältävät runsaasti beeta-karoteenia, jonka ihmiskeho muuttaa elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini edesauttaa hämärässä näkemistä, mutta on kuitenkin epäselvää, kuinka paljon porkkanoita tulisi syödä, jotta näkö alkaisi parantua pimeän tunteina. Beeta-karoteenia on myös monissa muissakin ruoka-aineissa, kuten meloneissa, bataateissa ja lehtivihanneksissa.

Älä syö lattialle tipahtanutta ruokaa

Lattialle tipahtanut ruoka ehtii kerätä puoleensa bakteereita, mutta on ajan kysymys, kuinka paljon pöpöjä ruokaan ehtii tarttua. Tutkimusten mukaan välittömästi lattialta nostettuun ruokaan ei ehdi kertyä läheskään niin paljon bakteereita, kuin eväspalaseen, joka ehtii viipyä lattialla esimerkiksi kymmenisen sekuntia.

Tutkimukset myös osoittivat, että bakteerit tarttuivat ruokaan kaikkein helpoiten paljaalta laminaatti- tai kaakelilattialta.

Kanakeitto helpottaa flunssaista oloa

Amerikkalaistutkimuksesta paljastui, että kanan sisältämä karnosiini toden totta parantaa kehon taisteluvalmiutta flunssaa vastaan. Kaiken lisäksi lämmin keittoruoka vähentää todennäköisesti myös flunssan aiheuttamia tulehdusoireita, kuten yskimistä.

Mausteet ja suola helpottavat myös tukkoista oloa. Myös valkosipulin lisääminen keittoon kannattaa, sillä valkosipulissa on tunnetusti paljon vastustuskykyä parantavia ominaisuuksia.

Kiinnostavia faktoja, mutta kylmän kahvin kaunistavia vaikutuksia ei näyttäisi kukaan vielä tutkineen. Se jos mikä, kiinnostaisi taatusti monia!

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat