Negatiiviset tunteet voivat olla myös hyväksi - lue miten

14.08.2014 16:30 - Susanna Karttunen

Joillakin tunteilla ja luonteenpiirteillä on huono maine, vaikka ne ovat kehittyneet palvelemaan positiivista tarkoitusta.

Vihan ja surun kaltaisia tunteita ajatellaan usein negatiivisina ja niillä tosiaan voikin olla huonoja seurauksia. Mutta näillä "huonoilla" tunteilla ja luonteenpiirteillä on myös positiivisia tarkoituksia.

Tässä negatiivisina pidettyjen tunteiden hyviä puolia:

1. Viha

Viha on merkki siitä, että jotain on vialla, minkä takia se on tärkeä tunne. Erään tutkimuksen mukaan viha voi saada ihmisen toimimaan järkevämmin. Viha saa ihmisen keskittymään asioihin, jotka ovat tärkeitä. Hätätilanteessa viha voi auttaa toimimaan nopeammin.

2. Pelko

Vihan tavoin pelko on tärkeä tunne. Se motivoi ihmistä pysymään turvassa ja auttaa toimimaan nopeammin vaaratilanteissa. Kunhan pelosta ei tule ylivoimaista tai järjetöntä, se on hyvä asia.

3. Ujous

Ujot ihmiset käyttäytyvät usein erittäin harkiten. Tämä auttaa pitämään ihmisen turvassa. Ujoudesta tulee ongelma vasta, jos ihmisestä tulee liian itsekriittinen ja pelokas.

4. Inho

Osa ihmisistä pyrkii välttämään sairaiden ihmisten läheisyyttä. Esimerkiksi kovassa kuumessa oleva henkilö, joka voi huonosti ja hikoilee paljon, tuntuu heidän mielestään luotaan työntävältä. Inhon tunne tulee tällöin siitä, että ihminen yhdistää sen sairastumiseen ja pyrkii näin välttämään tartuntaa.

5. Suru

Suru monien muiden negatiivisten tunteiden tavoin vihjaa henkilöä kiinnittämään huomiota tilanteeseen, jossa hän ei selvästi haluaisi olla. Näin ihminen voi yrittää selvittää tilanteen ja siirtyä siitä eteenpäin.

6. Häpeä

Osa tutkijoista uskoo, että häpeän tunne on kehittynyt keinoksi kertoa ympärillä oleville, että olemme pahoillamme tekemästämme virheestä ja yritämme käyttäytyä paremmin tulevaisuudessa. Muut antavat silloin paremmin anteeksi ja luottavat virheen tekijään enemmän.

Uutisoimme aiemmin siitä miten tunteet näkyvät aivoissamme. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat