Kylläpä lykästi: Älymme paranee kymmenen prosenttia erikoisella tavalla

20.11.2014 18:15 - Senni Loikala

Tutkijat tietävät, miten älykkyysosamääräänsä pystyy nostamaan noin 12 pisteen verran. Ihan kädenkäänteessa se ei onnistu, mutta harjoittelu tekee mestarin, tai älykön.

Älykkyysosamääräänsä on mahdollista nostaa sangen erikoisella keinolla, väittää tuore Sussexin yliopiston tekemä tutkimus.

Tutkijat kokosivat lähes 15 hengen ryhmän, jolle opetettiin yhdeksän viikon ajan kirjainten ja värien yhteyksiä. Tavoitteena oli katsoa, onko ihmisille mahdollista luoda harjoittelun avulla synestesiaa, eli neurologista aistien sekoittumista, vastaavia kokemuksia.

Jotkut synestesian omaavat ihmiset pystyvät esimerkiksi maistamaan sanoja, yhdistämään värejä numeroihin tai kirjaimiin ja kokemaan monia muita erikoisia aistikompinaatioita.

Harjoittelurupeaman jälkeen ihmiset olivat oppineet värien ja kirjainten yhteydet ja kokivat myös niihin liittyviä aistimuksia.

Ihmisten, jotka olivat harjoitelleet saamaan synestesian kaltaisia kokemuksia, älykkyysosamäärät nousivat keskimäärin 12 pisteellä verrattuna kontrolliryhmään. Osallistujien äo-pisteet olivat jo lähtötilanteessa tavallista korkeampia, minkä vuoksi tutkijat yllättyivät entisestään tuloksista. Yleensä merkittäviä harppauksia tekevät harjoittelun avulla vain ihmiset, joilla on heikot äo-pisteet.

Vielä ei tiedetä, onko älykkyytensä parantaminen sidoksissa pelkästään synestesiaan liittyvien kokemusten harjoitteluun, vai päästäänkö yhtä hyviin tuloksiin treenaamalla työmuistia myös muilla keinoin.

- Tärkein päätelmä tutkimuksestamme on, että maailmaa voi kokea radikaalisti eri tavalla kuin ennen yksinkertaisesti laajan aistiharjoittelun avulla, sanoo tutkija Daniel Bor.

Tutkijat muistuttavat, ettei synestesiaa voi saada harjoittelulla. Mutta sen kaltaisia kokemuksia puolestaan kyllä, mikä voi myös parantaa äo-pisteitä huomattavasti.

Mitä musiikkimakusi kertoo älykkyydestäsi? Pääset aiempaan artikkeliimme tästä.

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat