Kasvata lapsistasi onnellisia - 10 tärkeää kohtaa

10.02.2014 20:45 - Heli Thoren

Kun äidiltä ja isältä kysyy, mitä he lapsilleen toivovat, moni soisi heille onnea. Tutkijoiden todistamilla vinkeillä sen voi saavuttaa.

Kun lapsi on onnellinen, se on yksi parhaista asioista, mitä välittävä vanhempi voi kokea. Onnellisuustutkimusten mukaan muutamat asiat on saavutettava, jotta onni löytää perille. Ohessa kymmenen kohtaa, joilla vanhemmat voivat kasvattaa lapsistaan onnellisia:

1. Ole itse onnellinen

Lapset reflektoivat vahvasti vanhemman tunteita. He ovat huolissaan ja onnettomia, kun vanhemmatkin ovat. Sen vuoksi vanhemman on syytä muistaa olla myös itsekäs ja pitää huolta omasta onnestaan. Näin lapsenkin onni ja hyvä olo seuraavat mukana.

2. Opeta lapsille ihmissuhteiden rakentamista

Harva tulee miettineeksi, että muiden kanssa toimiminen on erityisen tärkeä kyky myös lapsen oppia. Opeta lasta paitsi omalla esimerkillä myös kertomalla, miten toisten kanssa kannattaa elää ja olla. Esimerkiksi empatiakyky ja ystävällisyys ovat piirteitä, joiden avulla lapset tulevat rakentamaan hyviä ihmissuhteita jatkossa.

3. Odota yritystä, älä onnistumista

Lasten tulisi saada rauhassa elää ja toimia. Silti rajat ovat onnellisen lapsen kannalta tärkeä määrittää. Älä kuitenkaan erehdy odottamaan lapselta sitä, ettei pieni koskaan epäonnistuisi. Anna lapsen epäonnistua, mutta muista myös odottaa häneltä asioita. Se on lapsen kannalta tärkeä yhtälö.

4. Opeta optimismia

Myönteinen elämänasenne on tärkeä perintö lapsen onnellisuuden kannalta. Jos itse lukeutuu pessimisteihin, kannattaa yhdessä lapsen kanssa harjoitella myönteistä ajattelua. Jokainen voi päättää, suhtautuuko asioihin myönteisestä vai kielteisestä näkökulmasta. Jos lapselle pystyy opettamaan elämään myönteisesti suhtautumista kokonaisvaltaisesti, heillä on takuulla onnellisempi elämä edessään.

5. Opeta lasta käsittelemään tunteitaan

Monet ajattelevat, että omien tunteiden tulkitseminen on taito, joka kehittyy automaattisesti. Lasta on kuitenkin syytä auttaa käsittelemään tunteitaan. Aivan pienelle lapselle on hyvä sanoittaa heidän olotilojaan. Kun lapsi on vihainen, voit kertoa hänelle, mitä hän tuntee ja kertoa, että tunteessa ei ole mitään väärää. Kun lapset oppivat pienestä pitäen tulkitsemaan tunteitaan, he eivät hätäänny, vaikka elämä heittäisi uusia tilanteita ja tunteita eteen.

6. Opeta lapselle onnen rutiineja

Lapselle kannattaa konkreettisesti opettaa, mistä onni muodostuu. Jokainen tarvitsee lepoa, ravintoa ja esimerkiksi ystävien seuraa, tunteakseen olonsa onnelliseksi. Pohtikaa yhdessä lapsen kanssa, milloin hänellä on hyvä olla ja mitkä hetket kasvattavat onnellista oloa. Näin lapsen itsetuntemus kasvaa ja onnen tavoittelemisesta tulee rutiini.

7. Aikaa leikille

Tutkijoiden mukaan leikkiaika on pienentynyt monilla lapsilla dramaattisesti. Lasten elämässä tulee olla myös vapaata leikkiaikaa päivittäin. Leikkiessä mielikuvitus kehittyy, lapsi oppii asioita ja rentoutuu.

8. Tee lapsen ympäristöstä onnellinen

Vaikka onni kumpuaakin sisältä, monet omassa elinympäristössä vaikuttavat tekijät tekevät osansa. Esimerkiksi liika tv:n katselu ja tabletti- tai konsolipelien pelaaminen vaikuttavat lapsen hyvinvointiin. Aikuisen tehtävä on vahtia, että levon ja ravinnon lisäksi myös lapsen muut elinolot ovat onnelliseen oloon otolliset.

9. Opeta itsekuria

Lapset, jotka pystyvät vastustamaan houkutuksia, elävät tutkimuksen mukaan onnellisemman elämän. Ne lapset, jotka ovat harjoitelleet itsekuria elämässään vanhempien avulla, elävät tutkijoiden mukaan onnellisemman elämän.

10. Syökää yhdessä

Hyvin yksinkertainen neuvo toimii tutkijoiden mukaan hienosti. Kun perhe viettää aikaa yhdessä, istuu pöydän ääreen yhteisen aterian äärelle, lapsien onnellisuuden mahdollisuus kasvaa. Myös lapset joiden kanssa on leivottu, päätyvät tutkimusten mukaan kaidalle tielle muita pieniä todennäköisemmin.

Lähde: Bakadesuyo.com

Lue myös neljä vinkkiä, miten lapsesta kasvatetaan optimisti täällä!

Kilpailut

Uusimmat