Uutta tutkimustietoa kevytlimsoista, joka jokaisen light-tuotteita nauttivan tulee tietää

19.09.2014 12:32 - Karoliina Kotala

Kevytlimsat kuuluvat monen suomalaisenkin arkeen. Vaikka moni pitää kevyttuotteita parempina vaihtoehtoina kuin sokerilimuja, voit todellisuus ollakin tyystin toinen.

Lähes jokainen on kuullut väitteen, jonka mukaan kevytlimsoissakin käytettävät makeutusaineet voivat olla haitallisia. Terveysalan asiantuntijat ovat jo kauan olleet huolissaan makeutusaineiden pitkäaikaisvaikutuksista ja nyt tutkijat ovat saaneet uusia todisteita aiheeseen liittyen.

Jo aiemmissa kokeissa on saatu viitteitä siitä, että tietyt keinotekoiset makeutusaineet voivat aiheuttaa syöpää. Kyseiset kokeet on kuitenkin tehty vain hiirillä, joten ne eivät tarjoa tarpeeksi vahvaa näyttöä, jotta makeutusaineita vedettäisiin pois markkinoilta. Nyt aihetta on tutkittu tarkemmin ja selvitetty muun muassa, kuinka kyseiset keinotekoiset makeutusaineet vaikuttavat ihmisen elimistöön ja ennen kaikkea aineenvaihduntaan. Huolestuttavaa kyllä tutkimuksissa selvisi, että keinotekoisten makeutusaineiden nauttimisen todettiin voivan johtaa glukoosi-intoleranssiin eli heikentyneeseen sokerinsietokykyyn, joka on ensimmäinen merkki tyypin 2 diabeteksesta. Heikentynyt sokerinsietokyky liittyy vahvasti myös liikalihavuuteen sekä kohonneeseen kuolemanriskiin.

Aiheeseen perehdyttiin tekemällä kokeita ihmisille, jotka eivät normaalisti nauttineet keinotekoisia makeutusaineita. Vaikka testiryhmä kokeili makeutusaineita vain viikon todettiin yli puolella kehittyneen bakteeria, joka liitetään vahvasti sokerinsietokyvyn heikkenemiseen ja kyseiset vaikutukset näkyivät myös verikokeissa. Tutkijat uskovatkin, että koska elimistö ei kykene käsittelemään keinotekoisia makeutusaineita, niin ne vaikuttavat sitä suuremmin koko vatsan bakteerikantaan kulkiessaan läpi kehon. Ne saavat myös kehon luulemaan, että se on saanut liikaa sokeria, joka taas vaarantaa kehon kyvyn säännöstellä sokeria vereen ja voi johtaa erilaisiin sairauksiin. Samaisessa tutkimuksessa lähes 400 koehenkilön, jotka käyttivät keinotekoisia makeutusaineita todettiin kärsivät kohonneesta verensokerista.

Tutkijat painottavat, että aihe vaatii lisää tutkimusta ennen kuin keinotekoisten makeutusaineiden käyttömääriin on syytä puuttua.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat