Näillä eväillä Suomeen ensimmäinen kolmen tähden Michelin-ravintola?

23.04.2010 09:34 - Eeva Rajala

Keittiömestari Hans Välimäki tekee paljon töitä sen eteen, että hänen Chez Dominique -ravintolansa saisi joskus kolmannenkin Michelin-tähden. Mies kuitenkin tietää, ettei se välttämättä onnistu koskaan, mutta aina pitää yrittää.

- Suomessa asia pitää ajatella ehkä niin, että meidän täytyy tuoda enemmän sitä omaa persoonaa rohkeammin siihen lautaselle, Välimäki sanoo Voicelle.

Chez Dominique on Suomen ainoa kahden tähden ravintola. Pohjolassa kahden Michelin-tähden arvoisia ravintoloita on vain neljä. Mestarikokin mukaan kolmannen tähden saaminen edellyttää, että täytyy vain saada uniikki sormenjälki lautaselle.

- Näytämme, että olemme Suomessa ja suomalaisia. Olemme siitä ylpeitä ja tällaista ruokaa me täällä tehdään, Välimäki pohtii.

Keittiömestari tietää, että kolmas tähti saattaa jäädä pelkäksi haaveeksi. Kehitys ei kuitenkaan lopu. Välimäen mukaan oma ajattelukin on laventunut vuosien varrella.

- Joskus pelkkä näpertely oli hienoa, mutta kyllä ronskissakin ruuanlaitossa on omat hienoutensa ja hienot puolensa. Sekin on mielestäni palkitsevaa, mies selventää.

Jossain vaiheessa Välimäki ajatteli, että koko tähtijärjestelmä on vain aikuisten ylikansallinen hampurilaisketju, jossa pyritään tietynlaiseen standardiin: meni ravintolaan kuin ravintolaan, niin siellä oli samat eväät vähän eri tavalla laitettuna.

Nykypäivänä asia on toisin. Nyt painotetaan nimenomaan sitä omaa kansallista identiteettiä, kun tuodaan ruokia Michelin-tarkastajien eteen.

Kilpailut

Uusimmat