Vinkit turvalliseen rusketukseen

30.05.2011 13:32 -

Tasaisen rusketuksen saamiseen kannattaa ennemmin käyttää itseruskettavia voiteita kuin maata solariumissa tai auringossa tuntitolkulla.

Syöpävaara vaanii auringonpalvojia ja solariumin ystäviä. Tasaisen rusketuksen saa edullisesti muun muassa asteittain päivettävillä kosteusvoiteilla ja suihkurusketuksessa, joissa ei ainakaan tutkitusti ole syöpävaaraa.

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti kertoi Voicelle jo vuosi sitten, ettei itseruskettavien voiteita voida pitää vaarallisina.

-Ne vaikuttavat turvallisilta. Niin turvallisilta kuin tällainen koko iholle levitettävä kosmetiikka on, Rautalahti kertoi.

Hänen mukaansa, jos haluaa päivettyneen ihon, niin itseruskettavat tuotteet ovat tällä hetkellä se turvallisin vaihtoehto. Rautalahden mukaan jos haluaa ruskettua, niin se kannattaa tehdä pikkuhiljaa ja antaa ihon suojamekanismin kehittyä rauhassa, niin että iho ei pala. Jos siis malttaa ottaa aurinkoa hitaasti ja rauhallisesti, iho ehtii tottua ja suojaa itse itseään. Rautalahden mukaan alle 15 suojakertoimen rasvaa ei kannata käyttää, sillä se on sama kuin olisi auringossa ilman mitään suojaa.

Monet liputtavat myös erilaisten luontaisten aurinkokapseleiden puolesta, jotka yleisesti sisältävät muun muassa karoteenia. Aurinkokapseleiden tarkoituksena on lisätä ihon ruskettumista ja ehkäistä ihon palamista. Kapseleiden syöminen tulisi aloittaa pari viikkoa ennen auringonottokauden saapumista ja jatkaa myös pari viikkoa sen jälkeen.

Ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen on luennoillaan liputtanut aurinkorasvattoman ruskettumisen puolesta, mutta vain 15 minuuttia kerrallaan. Heinosen mukaan auringonottaminen 15 minuutin ajan ilman aurinkorasvaa on turvallista ja antaa myös hyvän annoksen tarvittua D-vitamiinia.

Kilpailut

Uusimmat