Pariskunnat: Näillä neuvoilla ’tavisparista superpariksi’

20.06.2011 18:05 -

Voicen Heräämössä vieraillut Kauneus & Terveys -lehden päätoimittaja Titta Kiuru antoi lehden tuoreessa numerossa olevan artikkelin pohjalta vinkkejä siitä, miten pariskunnat pystyvät muuttumaan 'tavallisesta parista' varsinaiseksi 'superpariksi'.

Kauneus & Terveys -lehdessä on käynnistynyt tuoreen numeron myötä kolmeosainen "rakkauskoulu", jossa pariskunnille annetaan vinkkejä suhteen parantamiseksi. Neuvot ovat varsin yksinkertaisia, mutta ne tuppaavat helposti unohtumaan arjen tiimellyksessä.

- Kuka tahansa voi olla superpari. Superparien kommunikoinnin punainen lanka on se, että ei mennä "minä" edelle - tärkeintä on kuunnella toisen fiiliksiä. Usein puhutaan siitä, että vierelle tarvitaan ihminen jakamaan suruja, mutta jopa tärkeämpää on kuunnella toisen iloja, Titta Kiuru valottaa.

Parisuhteita tutkinut John Gottman on muistuttanut, että ongelmia täytyisi ratkaista arvostavassa hengessä. Gottman myös painottaa, että loppupeleissä tärkeää olisi suunnata katse tulevaisuuteen.

- Ei ongelmia kannata vatvoa loputtomiin, vaan katsoa tulevaisuuteen ja miettiä ratkaisujen taustoja. Esimerkiksi loman vietostahan syntyy helposti riitaa. Mies saattaa haaveilla kolmen viikoin purjehduksesta, jota nainen taas ei siedä ja vaimo haluaakin mennä sukulaisten kanssa mökkeilemään.

- Tällöin pitää todeta, että meillä on ongelma, mutta täytyy pohtia siihen, miksi kumpikin haluaa näitä asioita. Mies ehkä haluaa saada vapautta, kun nainen taas rakastaa sukulaisen kanssa keskustelua. Pitää miettiä mikä on ongelman takana, sillä erilaiset halut taas eivät välttämättä johdu siitä, että ei halua olla toisen kanssa, vaan jostain muusta.

- Kun molempien osapuolten toiveista on keskusteltu, voidaan miettiä sitä, missä kohdassa unelmat kohtaavat ja milloin voidaan joustaa. On tärkeää selvittää, mitä voidaan tehdä, jotta molempien toiveet kohtaavat edes hetkeksi.

Kilpailut

Uusimmat