Pihla Viitalan Hollywood-debyyttiä haukutaan turhaan

08.02.2013 10:45 - Eeva Rajala

Pihla Viitala tekee debyyttinsä Hollywood-elokuvassa, kun Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuva saa ensi-iltansa tänään. Voicen elokuvatoimittaja Eeva Rajala ihmettelee, miksi elokuvaa parjataan suurin sanoin. 

Olen lukenut elokuvasta kirjoitettu arvosteluja ja miettinyt, ovatko nämä sama henkilöt todella nähneet saman elokuvan kuin minä näin tällä viikolla? K-16-elokuva esittelee katsojalle, millaista Hannun ja Kertun elämä on lapsuuden kovien koettelemusten jälkeen. Sisaruksista on tullut noidanmetsästäjiä, jotka pelastavat kyliä ja sitä mukaa lapsia pahojen noitien kynsistä.

Lapsuuden koettelemusten jälkeen Hannulle on muodostunut liiasta Piparkakkutalon karkin syönnistä sokeritauti, joka myönnettäköön, on hieman ihmeellinen ja huvittava lisä elokuvan tarinaan. Kenties päärooleille piti keksiä jonkinlaiset heikkoudet, eikä Jeremy Rennerin esittämälle Hannulle keksitty muuta.

Renner ei tee elokuvassa maailman parasta roolisuoritusta, mutta mitä tosiaan odotetaan keskivertotoimintapläjäykseltä? Gemma Arterton jatkaa omien merkityksettömien rooliensa listaa, mutta ei elokuva kaadu näihin perusroolisuorituksiin.

Totta on, ettei elokuva ole kenties maailman hienoin ei katsojaluvuilla välttämättä juhlita aivan pilkkuun asti, mutta on alkanut tuntua, että varsinkin nyt suomalaisnäyttelijän ollessa mukana elokuvalle on helppo nauraa ja se on helppo lytätä tylsänä. Pihla Viitalan roolisuoritusta on vähätelty ja sitä on pidetty jopa huonona. Jos minulta kysytään, ja vaikkei kysyttäisikään, Viitala hoitaa roolinsa kotiin kunnialla.

Viitala esittää elokuvassa Mina-nimistä naista, joka yritetään heti elokuvan alussa polttaa roviolla, sillä paikallinen sheriffi uskoo naisen olevan yksi noidista. Viitalalla on melko suuri rooli elokuvassa, eikä vain sen takia, että kohtauksia on lähemmäs kymmenen. Roolihahmo näyttää olevan merkittävä tarinan jatkon kannalta.

Ja siitä roolisuorituksesta: se saa ihan puhtaat paperit. Usein me suomalaiset katsojat saatamme jäädä kiinni englanninkielen lausumiseen suomalaisnäyttelijöiden kohdalla. Paria sanaa lukuun ottamatta Viitala hoitaa repliikkinsä mallikkaasti, ja osaa esittää tunnetilansa vakuuttavasti.

Kuten aiemmin sanoin, elokuva ei välttämättä pääse Hollywoodin huikeimpien saavutusten listalle, mutta se on viihdyttävä ja, jos kaipaa verta, yllättävänkin brutaali. Kyllä, vähemmälläkin verenvuodatuksella olisi selvitty, mutta antaa veren nyt olla. Olen tyytyväinen ja onnellinen siitä, että Viitalan ura on nyt saanut ensimmäisen tönäisynsä kohti Hollywoodia.

Hannu ja Kerttu: Noitajahti 3D
Ohjaus: Tommy Wirkola
Pääosissa: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Pihla Viitala, Famke Janssen



Kilpailut

Uusimmat