IS: Kotimainen näyttelijälengenda: Nenäleikkaus uran vuoksi

10.04.2013 07:45 - Eeva Rajala

Legendaarisen amerikkalaistähden Joan Collinsin paljastukset alituisesta laihduttamisesta selventää, että näyttelijän ammatti voi olla hyvinkin julma naiselle. Suomalaiset naisnäyttelijät kertovat Ilta-Sanomissa, miten he ovat kestäneet ulkonäköpaineet urallaan. 

Näyttelijäkonkari Seela Sella vakuuttaa, ettei ole missään vaiheessa uraansa kokenut ulkonäköpaineita. Tästä huolimatta hän kävi nimenomaan uransa vuoksi nenäleikkauksessa 50-luvun lopulla. Nykyään 76-vuotias Seela kuuli ensimmäisen teatterikouluvuoden aikana, ettei pääsykokeiden raati meinannut päästää naista kouluun liian ison nenän vuoksi.

- Minua ei painostettu leikkaukseen, ei edes koulusta, koska minähän olin jo siellä. Itse en ollut myöskään koskaan nenästäni kärsinyt, mutta tuolloin ulkonäkö oli nuorelle näyttelijälle vielä iso asia. Ajattelin, että jos tämä on uralleni tärkeää, niin sitten leikataan, Sella muistelee Ilta-Sanomien printtiversiossa.

Nuoremman polven näyttelijä Sari Havas muistelee, ettei häntä ole koskaan suoraan kehotettu laihduttamaan roolia varten. Hän kuitenkin muistaa tapauksen, jossa hänet vietiin kotimaisen elokuvan rahoittajan näytille, ja rahoittaja ei ollut jättänyt mitään arvailujen varaan.

- Tämä naisrahoittaja tokaisi sitten minut nähtyään ohjaajalle, että tiedätkö sen tunteen, kun tilataan silkkiä ja saakin puuvillaa... Purin vain hammasta, mutta kun pääsin tilanteesta, itkin. Olin vielä nuori, ja tapaus jätti minuun pitkäksi aikaa syvät jäljet, Havas myöntää.

Havas pääsi tapauksesta lopulta yli huumorilla, mutta kertoo tietävänsä näyttelijöitä, jotka ovat joutuneet oikein koville ulkonäköpaineiden vuoksi. Venla-palkittu näyttelijätär Anu Sinisalo myöntää, ettei näyttelijöiden painon arvostelu ole jäänyt hänelle vieraaksi, vaikka onkin itse välttynyt laihdutuskehotuksilta.

- Olen sivukorvalla kuullut puhuttavan, kuinka jotakin näyttelijää ei voi käyttää, koska tämä on liian lihava, Sinisalo sanoo.

Sinisalo peräänkuuluttaa luonnollisuutta. Hän toivoo, ettei Suomessa koskaan mentäisi Hollywood-suuntaan eli kaikkien pitäisi olla enemmän tai vähemmän leikeltyjä.

- Vaan että ikä saisi näkyä - rypyt ovat kaunista. Että arvostettaisiin kulloistakin ikää ja fyysistä olemusta eikä mentäisi tietyn muotin mukaan... Kumpaan samaistuisit helpommin: mielenkiintoiseen ihmiseen vai vahanukkeen?

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat