Kuva: AOP

Arman Alizad vieraili Riihimäen vankilassa: "Joka tavalla todella synkkä paikka"

05.04.2016 17:30 - Reija Saarinen

Arman Alizadin uusi ohjelma starttaa tänään Jimillä.

Tv-persoona Arman Alizad, 44, on kiertänyt maailmaa ristiin rastiin. Noista seikkailuista on nähty monta mielenkiintoista tv-sarjaa, kuten Arman ja viimeinen ristiretki.

Miehen uusimmassa dokumenttisarjassa pysytään kuitenkin kotimaan rajojen sisäpuolella. Arman Pohjantähden alla -sarja on nimittäin läpileikkaus Suomeen ja suomalaisuuteen. Jaksoissa tutustutaan muun muassa kodittoman elämään sekä nähdään millaisella tolalla vanhustenhoito on.

Ensimmäisessä jaksossa Alizad vierailee Riihimäen vankilassa. Kyseinen paikka on sellainen, johon sijoitetaan Suomen kovimmat rikolliset.

- Vankila on joka tavalla tosi synkkä. Ahdistava ympäristö, jonka tunnelmaa on todella vaikeaa kuvailla. Siellä on kaltereita, paksuja seiniä ja vähän ikkunoita, joista näkee ulos. Siellä olet huoneessa, jonka ovessa ei ole kahvaa, mies kertoo Radio Cityn haastattelussa.

Sarjan tarkoituksensa on purkaa etenkin syvässä olevia ennakkoluuloja.

- Stereotypiat pohjautuvat tietämättömyyteen. Sarja pyrkii rikkomaan niitä. Vankilassakin ihmiset on syystä tai toisesta. Aina tarinoita ei voi tietää ja siksi on hyvä muistaa, että asiat eivät ole niin yksiselitteisiä.

Suomessa puheenaiheeksi nousevat usein tuomiot. Suuri osa on sitä mieltä, että Suomessa rangaistukset ovat liian pieniä.

- Kannattaa kuitenkin muistaa, että omakohtaisuus vaikuttaa tähän paljon. Jos rikos tehdään omalle tuttavalle tai sukulaiselle, vaatii ihminen tietysti ihan erilaista tuomiota. On kuitenkin niin, että jos rangaistus on liian kova, niin sopeutuminen yhteiskuntaan on vaikeaa. Jos ihminen on viisi vuotta tyrmässä, paikassa, joka on kaukana yhteiskunnan rakenteesta, niin eihän sitä voi enää päästää pois.

Arman Pohjantähden alla tiistaisin klo 22.00 Jimillä.

Lue myös: Arman Alizad: Olen tarkka yksityisyydestäni

Kilpailut

Uusimmat