Kuva: AOP

Kolumni: Voi Axl Smith parkaa

01.07.2016 14:39 - Rea Tallgren

Axl Smithin salakuvaus-tapauksella on useita kymmeniä uhreja ja pelkästään esitutkinnassa rikosilmoituksia oli 60. Silti rikosten tekijän mielestä koko tapauksella tuntuu olevan vain yksi uhri - hän itse.

Axl Smith aloitti juontajauransa MTV:llä, ja on sittemmin juontanut lukemattomia konsertteja, Dancea ja The Voice of Finlandiakin. Hymyilevä, sympaattinen, sanavalmis ja hauska olivat adjektiiveja, joilla moni kuvaili häntä aiemmin. ”Täydellinen vävyehdokas”, tapasi esimerkiksi oma äitini ennen sanoa.

Sitten koitti kevät 2016 ja saimme tietää, kuka Axl Smith oikeasti on.  

Kevään aikana on käynyt ilmi, että Smith on kuvannut salaa naisia, joiden kanssa hän on harrastanut seksiä. Esitutkinnassa laadittiin kaikkiaan 60 rikosilmoitusta. Niistä 43 lähetettiin syyttäjälle syyteharkintaan. Noin 20 jäi viemättä eteenpäin, koska uhreja ei voitu tunnistaa tai rikos oli vanhentunut.

Smith on sitä mieltä, että hän ei ole tehnyt mitään väärää.

Hän on kertonut suojelleensa itseään mahdollisten raiskaussyytösten osalta. Hän oli tähti, joka makasi tavisten kanssa. Ties mitä nuo epätoivoiset tyrkyt olisivat voineet hänen päänmenokseen suunnitella!

Joten mitä sitten jos hänellä on salaa kuvattuja intiimivideoita naisista? Eihän hän ollut niitä kenellekään aikonut näyttää, joten eihän sitä lasketa!

Poliisi on eri linjoilla. Se epäilee, että Smith on muun muassa jakanut videoita ja kuvia Whatsapp-ryhmissä.

Joten, mitä jos nyt vaan myönnettäisiin, kuten asia on, ja että "vähän tuli salaa kuvattua ja ehkä näytin kundeillekin”, kuten Smith varmaan itse asiasta sanailisi. Ja se on rikos.

Nettiväki jakautuu tapahtuneen tiimoilta kahteen leiriin.

On niitä, jotka voivat kuvitella itsensä Smithin kumppaneiden saappaisiin ja ymmärtävät, kuinka vakavasta asiasta on kyse. Jotka ymmärtävät, että uhrien elämä ei kenties koskaan tule palaamaan ennalleen. Jotka ymmärtävät, että uhrien yksityisyyttä on loukattu yhdellä järkyttävimmistä ja julmimmista mahdollisista tavoista.

Ja sitten on niitä, joiden mielestä Smithin kanssa maanneet naiset ovat julkisuudenkipeitä "huoria" ja "lehmiä.” Sellaisia halpoja naisia, jotka haluavat nimensä lehteen ja maksattaa uudet tissit jollain suomalaisella lehtijulkaisulla. Näin siis siitäkin huolimatta, että vain yksi Smithin uhreista on suostunut puhumaan asiasta omilla kasvoillaan.

Joka kerta, kun jaamme Voice.fi:n Facebook-sivulla Smithin oikeudenkäynnistä kertovan uutisen, saamme palautetta siitä, että meidän pitäisi ”jättää miesparka rauhaan.” Meille kirjoitetaan, että ”hän on ihminen siinä, missä muutkin” ja että hän ”on jo maksanut virheistään.” Lisäksi argumentoidaan, että ”koko jutusta tuli näin iso numero vain siksi, että Axl on julkkis ja ne tyrkyt halusivat huomiota ja julkisuutta.”

Nettikansan kommentit kertovat samaa surullista tarinaa kuin nykyinen raiskausilmapiirikin. Mielletään, että syy on aina ainakin osittain, jos ei jopa kokonaan, uhrissa itsessään. Mietitään, halusiko hän pohjimmiltaan, että hänelle tehdään vääryyttä, olihan hänellä päällään paljastavat vaatteet, hän flirttaili - tai tässä tapauksessa; harrastihan hän seksiä julkkiksen kanssa.

Minäpä kerron, mistä seksissä on useimmiten kyse: jonkinnäköisestä intiimistä aktista, josta molemmat osapuolet toivottavasti nauttivat tai johon he ainakin ovat suostuneet. Sillä sekunnilla, kun toinen pyytää lopettamaan ja toinen vain jatkaa, on kyse jo jostain aivan muusta. Sama pätee kuvaamiseen; tee se luvan kanssa, ja kaikki on ok. Tee se salaa; se on rikos.

Homma on mustavalkoinen - tai niin sen pitäisi olla.

Jotkut Axl Smithin kanssa seksiä harrastaneet ovat varmaan olleet iloisia sitä faktasta, että kyseessä on juuri tuo kansan kultapoju; sympaattiselta ja hauskalta vaikuttava kaveri. Sillä ei kuitenkaan ole asian suhteen mitään merkitystä. Merkitystä on vain – toistan: VAIN - sillä, että he eivät ole antaneet lupaa kuvata. Heidän haukkumisensa huoriksi tai lehmiksi kertoo kaiken haukkujista, eikä yhtään mitään kyseisistä naisista.

Ja ei, Smith ei todellakaan ole maksanut virheistään. Hän ei ole saanut tuomiota.

Smith on koko prosessin ajan hautautunut syvälle marttyyrinviittansa alle. Hän on julkaissut tyylikkäitä kuvia oikeudenkäynnistä. Kun syyteharkintaan menevien juttujen hurja lukumäärä tuli julki, hän lohdutti faneja julkaisemalla kuvan, joka julisti, että kaikki kyllä järjestyy, "vaikka nyt onkin vaikeaa."

Niinpä, voi teitä fani-raukkoja. Ja voi Axl Smith parkaa.

Juuri nuo ajatukset eivät olleet päällimmäisenä mielessä, kun luin Smithin uhrin haastattelun Ilta-Sanomista. Hänestä ei tunnu siltä, että kaikki järjestyy. Hän on ollut koko tapauksesta niin tolaltaan, ettei ole joskus meinannut päästä ahdistukseltaan sängystä ylös. Samaa lohdutonta viestiä kertoi Voice.fi:lle nimettömänä puhunut uhri, joka on joutunut hakeutumaan terapiaan kevään aikana.

Toisin on Smithin laita.

Hän on aloittanut uuden elämän Englannissa. Perustanut uudet kotisivut, ja tarjoaa niillä muun muassa videopalveluja. Monet uhreistaan hän löysi Suomessa seuranhakupalvelu Tinderistä tai kuvapalvelu Instagramista.  Kenties hän etsii parhaillaan seuraa myös Lontoossa – onhan hän supliikki nuorimies, joka tuskin haluaa viettää iltojaan yksin.

Täytyy vain toivoa, että kyseiset naiset hoksaavat googlettaa Smithin nimen ja käyttää sitten google-kääntäjää. Yhtään uutta uhria en nimittäin tässä järkyttävässä keississä soisi enää löytyvän.

(kuva: Senja Rapila)

Rea Haverinen on Bauer Median uutispäällikkö. 

Kilpailut

Uusimmat