Kuva: Senja Rapila

Levynteko laukaisi kriisin - Irina, 40: ”Olen kyseenalaistanut koko elämäni”

12.04.2016 17:15 - Pauliina Jokinen

Laulaja Irinan mukaan tavallisesta perhe-elämästä on vaikea kirjoittaa kappaleita.

Kun laulaja Irina, 40, alkoi reipas vuosi sitten työstää keväällä julkaistavan levynsä kappaleita, hän huomasi, ettei seesteisestä perhe-elämästä irtoa inspiraatiota uusiin kappaleisiin kovinkaan helposti.

Samalla mittariin pyörähti uusi vuosikymmen, joka antoi myös mahdollisuuden miettiä omaa elämäänsä

- Otti vähän aikaa, että keksin jälleen mitä sanoa, Irina myöntää.

- Jos elämä on kaksi lasta, mies ja rivitalon pääty, ei siitä saa mitään. Tai ainakaan minä en saa. Tarvitsen jonkin sortin kriisin ja jos sitä ei muuten tule, täytyy se aiheuttaa ainakin oman pään sisällä, Irina nauraa.

Kun levynteko oli kiivaimmillaan alkuvuodesta, näkyi ja tuntui se myös kotona.

- Olen kyseenalaistanut koko elämäni, mutta se liittyy usein levyn tekemiseen. Samalla kriisit ovat aikuistumista, Irina miettii.

Irinaa jopa huvitti, kuinka tyypillisiä "nelikymppisen" ajatuksia päähän yhtäkkiä ilmestyi.

- On hassua, kun on lukenut aiemmin, miten ajatusmaailma muuttuu ja juuri niin se menee. Pohdin niitä asioita, joita tämän ikäisenä stereotypisesti pohditaan, Irina kertoo.

Ajatukset karkaavat

Viimeisten vuosien aikana Irina on pitänyt taukoa musiikin teosta. Tauon aikana perheen lapset ehtivät kasvaa 5- ja 7-vuotiaiksi. Vaikka perhearki ei kuulu uusien kappaleiden sisällössä, vaikutti se Irinan mukaan niiden tekemiseen: uudet kappaleet syntyivät kuulokkeet päässä sohvan nurkassa, kun lapset olivat menneet nukkumaan.

- Tämän levyn aikana tajusin, että haluan oman työhuoneen, vaikka pääsääntöisesti teen tekstejä lenkillä tai autoa ajaessani.

Syykin tähän on selvä.

- Jos jotain yritti tehdä päivällä, oli aina vilskettä ympärillä. Välillä kävi ärsyttämään, kun vihdoinkin luulit saaneesi kiinni jostakin hyvästä lauseesta ja juuri sillä hetkellä lapsi tuli sanomaan jotakin ja tunsi vain, kuinka ajatukset katsoivat, Irina kertoo.

Lopulta uusia kappaleita syntyi, kun Irina opetteli hölläämään. Ajatus rentoutumisesta syntyi, kun Irina luki toisen työprojektinsa tiimoilta vanhoja päiväkirjoja ja huomasi, etteivät vanhat ajattelumallit enää toimi omassa elämässä.

- Olen ollut aikaisemmin aika tiukkapipoinenkin suorittaja. Nyt ajattelen, ettei minkään suhteen kannata olla liian ehdoton, eikä itseään ei kannata lukita millään saralla liikaa. Elämä ei mene niin kuin on suunnitellut, Irina sanoo.

Itseään kohtaan löytynyt armollisuus kuuluu myös levyllä.

- Levyn ajatuksena oli tietynlainen armo: kaikki ihmiset mokailevat ja kukapa meistä olisi osittelemaan toisiamme sormella, Irina kertoo.

Lapset kasvattavat

Myös lapset ovat tuoneet elämään Irinan kaipaamaa rentoutta. Laulaja on kokenut elämässään vaiheita, jolloin hän on mennyt sata lasissa eteenpäin ja uskaltanut heittäytyä. Samanlaista rohkeutta hän toivoisi omille lapsilleenkin.

- Sitä haluaisi, että lapset oppisivat saman. Samalla haluaisin itse oppia heiltä hetkessä elämistä ja sitä, että uskaltaa täräyttää suoraan. Lapset on saatava jotenkin kasvatettua järkeviksi ihmisiksi, Irina miettii.

Vaikka uuden vuosikymmen alkaminen on tuonut mukanaan myös kriisinpoikasia, iloitsee laulaja, ettei kenenkään tarvitse enää nykypäivänä tehdä tiettyjä asioita vain iän takia.

- Tänä päivänä saa olla iätön: ei tarvitse lukkiutua tietynlaisiin rooleihin tai tehdä tiettyjä asioita. Ei tarvitse enää vetää vekkihametta päälle tai leikata lyhyttä tukkaa. Sen on kauhean vapauttavaa ja antaa paljon mahdollisuuksia, Irina iloitsee.

Lue myös: Haluatko energisen päivän? 7 asiaa, joita ei kannata tehdä heti aamusta

Kilpailut

Uusimmat