Miehet: Tästä syystä kännykkää ei kannata pitää housun taskussa

18.08.2011 18:00 -

Miesten kannattaa miettiä tarkkaan, missä kännykkäänsä kantavat. Puhelimen taskussa pitämisellä kun voi olla ikäviä vaikutuksia suvun jatkamiseen liittyen.

Tutkijat ympäri maailmaa ovat selvittäneet kuinka kännykän säteily vaikuttaa spermaan. Tulosten perusteella selviää, että kännykän säteily tosiaan heikentää siittiöiden laatua.

Tutkimuksista myös selviää, että se missä kännykkää kuljettaa vaikuttaa sperman laatuun. Kaksi kuukautta sitten julkistetussa eteläafrikkalaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että miehillä jotka kuljettavat puhelinta vyötäröllään, eli esimerkiksi housujensa etutaskussa, siittiöiden liikkuminen oli keskimääräistä hitaampaa ja sperman laatu huonompaa. Sperman laadussa havaittiin myös huononemista niiden miesten kohdalla, jotka puhuivat erityisen paljon puhelimessa. Tämä johtuu myös säteilystä.

Tuore Turkissa tehty tutkimus selvitti myös samaa asiaa. Tutkimuksen tiimoilta siittiöt altistettiin tunnin ajan suoralle kännykkäsäteilylle. Tämä aiheutti vaurioita siittiöissä.

- Tämän tulisi toimia herätyksenä niille hedelmällisessä iässä oleville miehille, jotka pitävät kännyköitä housujensa etutaskussa, kertoo Berkeleyn yliopiston professori Joel Moskowitz.

Teorioita siitä, miten säteily vaikuttaa spermaan on useita. Erään teorian mukaan kännykän säteily lävistää kudoksen ja tällä tapaa vaikuttaa solujen toimintaan. Tämä taas voi selittää siittiöiden saamat vauriot.

Myös puhelimen lämpötila saattaa vaikuttaa sperman laatuun, sillä kännykän lämpö leviää myös kiveksiin. Kivesten tehtävänä on tuottaa sukusoluja ja tämä vaatii matalamman lämpötilan, mikä on lantion tai kehon sisällä. Tästä syystä kivekset myös roikkuvat matalammalla.

Näin ollen paras tapa suojata spermaa säteilyltä on kuljettaa puhelinta muualla kuin housujen etutaskussa. Jokainen milli kehon ja kännykän väillä kun vähentää säteilyä elimistössä keskimäärin 15 prosentilla.

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat