Minkä nimen yritykselle saa antaa? Suoli ja Elin Oy sekä muita hervottoman nimisiä kotimaisia firmoja

16.08.2010 16:50 -

Yritystä pystyyn laitettaessa halutaan sille usein antaa nimi, joka jää mieleen ja joka myös kuvaa osuvasti puljun toimialaa. Suomesta löytyykin lukemattomia firmoja, joille on onnistuttu keksimään omaperäinen ja epäilemättä helposti muistiin jäävä nimi.

Patentti- ja rekisterihallituksen neuvontalakimies Olli Vento kertoi Voicelle, että yrityksen nimeämiseen ei ole yksiselitteistä ohjeistusta, vaan siihen vaikuttaa monta seikkaa.

- Käytännössä taustalla on toiminimilaki, joka nimeämistä säätää ja siellä on monta asiaa otettu huomioon. Kaikista eniten ongelmia tulee joko siinä, että se nimi on liian lähellä jotain muuta olemassa olevaa nimeä tai tavaramerkkiä.

Huvittavia yritysten nimiä löytyy yllin kyllin ja monet nimen keksineet ovat varmasti olleet liikenteessä huumorimielellä. Kauhajoella toimii Kimppu Kivaa -kukkakauppa, jonka nimi saattaa villin mielikuvituksen omaavissa herättää ensi alkuun mielleyhtymiä johonkin muuhunkin kuin vain kukkamyyntiin. Myös lemmikkien erikoistarvikeliike Doggystylen nimi voi myös tuoda mieleen muuta kuin vain hauvojen vaatetuksen. Eläinmaailmassa liikutaan niin ikään Savonlinnassa, josta löytyy Phimpha Karhu, yritys jonka toimialaksi mainitaan muun muassa solarium- ja kylpylälaitospalvelut.

Jyväskylässä toimii hauskan nimen omaava parturi-kampaamo Röd Tukka & Reikä, jonka 'reikä' -sana tulee oletettavasti siitä, että yrityksessä suoritetaan myös lävistyspalveluja. Samalla alalla toimii myös turkulainen parturi-kampaamo Hius-Palli. Aivan jotain muuta tarjoaa vuorostaan Lahdessa sijaitseva teurastusalan yritys Suoli & Elin Oy, kun taas huvila- ja mökkirakentamista hoitaa Kivesjärvellä toimiva Kiveslomat Oy.

Suomessa vieraileva turisti saattaa vuorostaan hieraista silmiään Helsingissä vaellellessaan, kun silmien eteen sattuu Wankersit Oy -tilitoimiston kyltti. Ihmetystä voi herättää mahdollisesti Joensuussa sijaitseva GayAmigo, jonka toimialaksi ilmoitetaan internet- tietotekniikka- ja tietoverkkopalvelujen tuottaminen sekä tarjoaminen. Joensuussa toimii myös hupaisan nimen omaava A. Nykäsen Tyhjät Bussit -pulju, joka on nimensä mukaisesti ajoneuvovuokraamo.

Neuvontalakimies Olli Vento kertoo toiminimilain yhdeksännessä pykälässä mainittavan, ettei toiminimi saa olla hyvän tavan tai yleisen järjestyksen vastainen, eikä omiaan johtamaan yleisöä harhaan. Vennon mukaan patentti- ja rekisterihallituksessa kuitenkin pyritään käsittelemään uutta nimeä tilanteen mukaan.

- Kyllä meidänkin käytäntömme on enemmän mennyt siihen suuntaan, että pyritään huumoria ymmärtämään. Jossain kohdassa raja voi kuitenkin ylittyä.

Kilpailut

Uusimmat