Miten pieleen voi juhannusfestivaali mennä? Ainoat katsojat tapahtuman muita esiintyjiä!

22.06.2015 23:42 - Mikko Räsänen

Ensimmäistä kertaa järjestetty Kalajoki Midsummer Sound -juhannusfestivaali floppasi täydellisesti. Joillakin tapahtuman esiintyjillä oli ainoana yleisönä vain muita festivaalin artisteja.

Juhannusjuhlat kuuluvat olennaisesti Suomen kesään, mutta kaikille juhannusfestivaaleille ei aina riitä yleisöä tai sitten huono sää sotkee tapahtumajärjestäjän suunnitelmat.

Tänä vuonna sää haittasi ainakin Himoksen juhannusta. Ilta-Sanomat julkaisi torstaina festivaaleilla otetun kuvan otsikolla "Masentavuuden huippu?".  Kuvassa Jukka Poika esiintyy klo 22 valtavalla festivaalialueella lähes tyhjälle kentälle. Yleisökadon syynä lienee ollut kaatosade ja viileä sää.

Himoksen juhannuksen tiedottaja Taija Holm kertoo, että kuva antaa vääristyneen kuvan tapahtuman kävijämäärästä.

- Kuva on kyllä otettu Jukka Pojan keikalta, jota yleisö seurasi katetusta 2000-paikkaisesta terassiravintolasta. Iso osa yleisöstä oli jo siirtynyt telttaan odottamaan Antti Tuiskun keikan aloitusta. Tapahtumassa oli jo torstaina 11 000 kävijää, eli yleisöä oli todella hyvin, Holm kertoo.

Jukka Poika saattoi olla juhannuksen epäonnisin artisti, sillä Himoksen sateessa esiintymisen lisäksi hänellä oli toinen vielä pahempaan fiaskoon päättynyt keikka. Se oli juhannuspäivänä RuisAction-nimisessä tapahtumassa Turun Ruissalossa. Suurilla mainospuheilla ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma päättyi täydelliseen mahalaskuun, sillä sillä silminnäköjiöiden mukaan koko tapahtumaan osallistui vain joitakin kymmeniä maksavia asiakkaita. 

Eräs RuisActionin ohi pyöräillyt julkaisi Twitterissä piikittelevän kuvan tapahtuma-alueesta huomauttamalla, että jokaiselle festivaalivieraalle on tarjolla oma järjestysmies. 

RuisAction vaikuttaa myös päättyneen ennen aikojaan, sillä ainakin tapahtuman Facebook-sivuille kirjoitettujen valitusviestien joukossa on kirjoitus, jossa ihmetellään lauantain ohjelman puuttumista.

RuisActionin järjestäjät eivät ole vastanneet Facebookissa tapahtumaan kritisoineille mitään

Vaikka sää ei suosinut Himoksen juhannusta ja RuisAction epäonnistui pahasti, on koko juhannuksen pahiten flopannut tapahtuma Kalajoella järjestetty Midsummer Sound -festivaali. Ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma lähti haastamaan samaan aikaan järjestettyä perinteistä Kalajoen juhannusfestivaalia. Korniksi tilanteen teki se, että molemmat festivaalit järjestettiin samalla rannalla vain kivenheiton päässä toisistaan. 

Perinteinen Kalajoen juhannus veti taas hyvin yleisöä, mutta Midsummer Sound kärsi pahasta yleisökadosta. RuisActionia pahemmaksi flopiksi Midsummer Sound nousee siksi, että se oli panostanut esiintyjiinsä todella paljon, sillä tapahtumassa esiintyivät muun muassa Elastinen, Janna, Arttu Wiskari, Egotrippi, Mikael Gabriel, Robin, Nopsajalka, Pariisin Kevät ja monta muuta.

Kun Midsummer Soundin artistit oli buukattu esiintymään Kalajoelle juhannuksena, oli moni heistä ilmeisesti arvellut esiintyvänsä juuri legendaarisella Kalajoen juhannusfestivaalilla. Totuus valkeni vasta paikan päällä. Esimerkiksi lauantaina ensimmäisenä esiintynyt Arttu Wiskari yllättyi, kun lavan edustan yleisömeri oli allaoleva. PÄIVITYS: Alla oleva kuva onkin otettu vasta roudausvaiheessa, ei keikan aikana.

 

Wiskari itse kommentoi lauantaista keikkaa Facebookissa näin.

"Asia, jota itse en tiennyt/ymmärtänyt oli se, että tämän Midsummer-festivaalin vieressä n. 200 metrin päässä järjestettiin legendaarinen "Kalajoen Juhannus". Aika monen artistin, kuskin, roudarin ja monen muun henkilökuntaan kuuluvan suusta kuului "miksi vitussa me ollaan täällä"?"

Ihmetystä herätti myös se, että yleisöä ei paikalla ollut kuin muutama. Tosin tilanne oli ollut vastaava myös edellisenä päivänä, jolloin Jannan keikan aikana lavan edessä oli ollut katsojia yhden käden sormilla laskettava määrä. Vaikka yleisöä ei ollut, nousi Wiskari sovitusti lavalle ja yritti antaa parhaansa edes niille muutamille ihmisille, jotka olivat paikalle saapuneet. 

"Ei vaihtoehtoja, napit korviin, bändijätkille yläfemmat ja lavalle. "Vedetään silti täysiä vaikka tänään ei ole ketään". Hommat hoidettu ja bäkkärille pala kurkussa juomaan kaljaa. Festareiden ensimmäinen esiintyjä ei vetänyt kuin 15 henkeä katsomaan. Saatana miten hävetti", Wiskari kirjoittaa.

Helppoa ei ollut Wiskarin mukaan muillakaan esiintyjillä, jotka nousivat lavalle hänen jälkeensä. Yhdellä artistilla oli yleisönä vain muita tapahtuman esiintyjiä.

"Ajattelin, että kyllä se jengi valuu seuraavan esiintyjän saapuessa, sillä vuorossa oli The Northern Governors, joista osa äiijistä keikkailee ulkomailla asti. Kuiva paita päälle ja alueelle dikkailemaan. Näitä heppuja oli kuuntelemassa viisi ihmistä ja arvatkaa ketkä viisi? No meidän bändi. Mä olen myös pahoillani Egotripin ja Timo Rautiaisen puolesta, jotka soittivat tyhjälle kentälle. Vaikka kilpailu on kovaa niin en toivoisi kenellekään kollegalle tälläistä kokemusta. Kiitos kuitenkin järjestäjille hyvästä meiningistä ja osanottoni niille henkilöille, jotka ottivat tämän takia taloudellisesti turpaan.", Wiskari kirjoittaa.

Facebookissa on julkaistu kuva toisesta tapahtuman esiintyjästä, ja kuvasta näkee, että festivaalialue on todella tyhjä vielä iltahämäränkin aikaan. Katso kuva täältä.

PÄIVITYS 23.6. klo 15.00: Midsummer Sound -tapahtuman järjestäjä on kertonut, että tässä uutisessa oleva Arttu Wiskarin keikkakuva on todellisuudessa otettu roudaushetkellä eikä keikan aikana.

Kilpailut

Uusimmat