Suomalaisjuontajan kenkähulluus lähti käsistä: "Pyrin ostamaan jokaisesta palkasta parin lisää"

15.06.2016 09:15 - Reija Saarinen

Mikko Honkasen kenkäinnostus on vaatinut suuret summat rahaa.

Radio Cityn aamujuontajana tunnettu Mikko Honkanen rakastaa kenkiä. Erilaisia tennareita löytyykin Honkasen kotoa lähes sata paria.

Innostus kenkiin alkoi jo vuosia sitten, teiniaikoina. Tuolloin suurin syy kenkäinnostukseen oli, kuinkas muutenkaan, kuin tytöissä.

- Teini-iässä oli tärkeää, että kengät olivat tyylikkäät ja puhtaat. Siksi halusin tietenkin ostaa kenkiä, jotka miellyttivät tyttöjä, Honkanen naurahtaa.

Vaikka tytöt olivatkin kenkävalinnoissa suuressa roolissa, niin osansa oli myös lapsuuden traumalla. Pieni Honkanen kun pakotettiin aina pukemaan juhliin sandaalit.

- Äiti pakotti minut aina laittamaan juhliin sandaalit ja minä vihasin niitä. Varmaan siis jo silloin päätin, että kun saan itse päättää kengistäni, niin silloin jaloissani nähdään jotain ihan muuta kuin sandaaleita.

Jokaisesta palkasta pari lisää

Vuosien saatossa tennareihin on uponnut Honkaselta suuria summia. Tarkkaa määrää hän ei edes halua tietää.

- Noin 10 vuotta sitten laskin, että mitä kenkiin on mennyt rahaa. Pakko sanoa, että paha mieli siitä tuli ja vähän kyllä rupesi pelottamaan. Sen jälkeen en ole enää laskenut, sillä summan paljastuttua tulisi fiilis että en ole ihan normaali.

(kuva: Mikko Honkanen)

(kuva: Mikko Honkanen)

Kenkien säilyttäminen vaatii nykyään jo hieman nokkeluutta. Kaapit kun ovat täynnä niin Honkasen kuin tulevan vaimon kenkiä. Tosin Honkasella niitä on kahdeksan kertaa enemmän kuin kauniimmalla puoliskolla. Siksi myös karsintaa on tehtävä tasaisin väliajoin.

- Yleensä myyn kerran vuodessa noin 10 paria kenkiä pois. Määrä on pysynyt siis kaikkiaan alle sadassa viimeiset viisi vuotta. Karsintaa on toki tehtävä siksikin, että pyrin ostamaan jokaisesta palkasta yhden parin lisää.

Vaikka Honkasen kaapista löytyy myös harvinaisuuksia, ovat kaikki kengät käytössä, ainakin kerran vuodessa, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

- Minulla on Adidaksen Jari Litmanen Special Edition -kengät. Niitä on valmistettu vain 150 paria ja omissani on myös Litmasen nimikirjoitus. Kyseisiä kenkiä en enää käytä, sillä ne ovat kaikista kengistäni harvinaisimmat.

(kuva: Mikko Honkanen)

Kenkäfriikki-Honkanen on vuosien saatossa jonottanut muun muassa kaatosateessa haluamaansa kenkäparia. Se ei ole ainut uhraus, jota hän intohimonsa eteen tekee. Hän pyrkii myös kaikin keinoin pitämään ostopaikkansa salassa muilta.

- Minä en ikinä kerro, että mistä olen kenkäni ostanut. Syy on siinä, että en halua, että joku menee ostamaan samanlaiset. Olen toiminut näin ihan nuoresta saakka. 16-vuotiaana eräs kaveri kysyi mistä olen kenkäni hankkinut ja osti sitten samanlaiset. Sen jälkeen en ole kertonut kenellekään.

Kengät tyylin perustana

Honkanen juontaa siis Cityn aamuja yhdessä Ville Kinaretin kanssa. Lähetys starttaa arkisin klo 6.00, joten aamulla töihin lähdöt ovat kiireisiä. Silti Honkasen asut on aina mietitty, päästä varpaisiin.

- Valitsen aina illalla kengät valmiiksi. Mietin siis aina ensin kengät ja sitten valitsen muut vaatteet. Minulla on myös sellainen fiksaatio, että en voi käyttää samoja kenkiä kahtena päivänä peräkkäin. Se aiheuttaa välillä ongelmia.

Myös illat poikien ja rakkaan kanssa tuovat omat haasteensa kenkävalintoihin. Poikien iltaa varten valintaa joutuu miettimään, parisuhdeiltaan sen sijaan uskaltaa laittaa popot kuin popot.

- Pidän aina huolen siitä, että kenkieni päälle ei astuta. Olenkin vuosien saatossa oppinut, että miten esimerkiksi julkisissa liikenneväleissä pitää seisoa ja ketä kannattaa varoa, Honkanen naurahtaa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Honkasen suosikkikengät Top 3

  1. Air Jordan 1

Michael Jordan on oma esikuva urheilun puolelta, koska Jordan on kaikkien aikojen paras joukkueurheilija. Ensimmäiset Niken Air Jordanit tuli markkinoille 1985 ja yli 30-vuotta myöhemmin malli, tyyli, mukavuus ja fiilis on ylitse muiden. Jordan ykkösiä ei voi olla liikaa ja niitä pitää löytyä kaikissa mahdollisissa väreissä.

  1. Nike Air Force 1

Klassikkomalli, joka ei poistu muodista koskaan. 2000-luvun puolessa välissä himasta löytyi noin 30 paria, vieläkin yli 10. On matalaa, mid-korkuista ja korkeaa vartta ja kaikki toimii. Kokonaan valkoiset ja kokonaan mustat pitää aina olla puhtaana. Mökiltä löytyy omat.

  1. Timberland 6”

Ei mitkään lenkkarit, mutta kenkien aatelia. Timberlandit maksoi markka-aikaan 999 markkaa, eikä niihin ollut teininä varaa eikä vanhemmat suostuneet ostamaan niin kalliita. Ostin ensimmäiset vasta muutama vuosi sitten New Yorkista ja fiilis oli euforinen. Ne jalassa kaikki onnistuu, paitsi lujaa juokseminen. Antaa loputtoman itsevarmuuden. Nykyään on kaksi hieman erilaista paria.

Ei voi unohtaa: Adidas Superstar. Kaapista pitää aina löytyä vähintään yhdet Superstarit, koska tämä aikoinaan koripalloa varten suunniteltu malli sopii minkä tahansa asusteen kanssa missä tahansa.

Lisää kenkäkuvia voit käydä ihastelemassa Honkasen Instagramista. Sen löydät täältä.

Kilpailut

Uusimmat