Kuva: Mikko Räsänen

Suomen suurimmat häät: Jättiyleisö jännitti hääparien puolesta

19.08.2016 13:14 - Rea Tallgren

Suomen suurimpia häitä juhlittiin kolmella radiokanavalla perjantaina 19.8. kun kolme pariskuntaa vihittiin suorissa lähetyksissä. Kerromme kaiken, mitä tapahtui kulisseissa ja vihkimisen jälkeen.

Kun perjantaiaamu valkeni Helsingissä perjantaina 19.8.2016, oli luvassa iso päivä kahdelle pariskunnalle; Johannalle ja Antille sekä Markukselle ja Marialle. Nuo kaksi pariskuntaa olivat niiden kolmen onnekkaan kaksikon joukossa, jotka voittivat mahdollisuuden mennä naimisiin suorassa radiolähetyksessä 2,5 miljoonan vieraan kuunnellessa. 

Samaan aikaan Tampereella Eija ja Jukka pitelivä toisiaan jännittyneinä kädestä. He sanoisivat tahdon suorassa lähetyksessä Iskelmän toimituksessa. 

Kyyneleitä ja kauneutta Cityn vihkimisessä 

Radio Cityn hääparia Johannaa ja Anttia jännitti ennen häitä eniten se, möläyttääkö Johanna suorassa lähetyksessä jotakin typerää. Tuleva aviopuoliso Antti oli luvannut nipistää Johannaa, mikäli suusta pääsisi liian suuria sammakoita. Siitä ei kuitenkaan ollut pelkoa, kun varsinainen juhlan aika tuli. 

Hääpari kuunteli liikuttuneena papin puheen. Heidät vihki televisiostakin tuttu kirkkoherra Kari Kanala. Kanala unohti vihkimisen lopussa täysin Herran siunauksen sanat.

- Moka on lahja, sympaattinen kirkkoherra selitti jälkeenpäin. 

(kuva: Senja Rapila)

Bestmaneina toimivat Cityn Aamun Ville Kinaret ja Mikko Honkanen. Studiossa ei ollut kuivaa silmää - jollei rautanaamioista Mikko Honkasta lasketa.

(kuva: Mikko Räsänen )

Vihkimisen jälkeen Kinaret lauloi ja soitti hääparille kappaleen Hallelujah

Hääpari oli myös toivonut radiosta soitettavaksi Beatlesin All You Need Is Love ja Wonderful World -kappaletta Joey Ramonen esittämänä. Näiden kappaleiden jälkeen seurasi yllätys, kun Motörhead-uutisten fanit saivat kuulla liikuttavan Motörhead-siunauksen Kinaretin lukemana - tai ehkä paremminkin huutamana. 

(kuva: Senja Rapila)

"Kaksi niin hehkuvaa"

Radio Novan hääpari Markus ja Maria saapuivat paikalle ihastuttavan Oona-tyttärensä kanssa. Oona oli kuitenkin täysin tietämätön siitä, mitä hänen lähellään tapahtui - suloinen pikkuinen kun nukkui koko vihkitilaisuuden ajan.

Marian ja Markuksen häät alkoivat Johanna Kurkelan Rakkauslaulun säestämä. Jo tuossa vaiheessa osa toimituksesta nyyhki valtoimenaan. Radio Novan pariskunnan vihkimisen hoiti toimittaja ja pappi Marjo Kiljunen. Kaasona toimi Minna Kuukka ja bestmanina Aki Linnanahde.

(kuva: Mikko Räsänen )

- Ajattelin päivän kauppalistaa, ihan mitä tahansa, että en olisi alkanut ulvoa liikutuksesta, Kuukka kertoi jälkeenpäin. 

Kiljunen kehui puheessaan Markuksen ja Marian olevan "kenties erikseen ujoja, mutta yhdessä niinkin rohkeita, että heidän oli mahdollista mennä radiossa naimisiin."

- Te täydennätte toisianne. Yhdessä te olette enemmän, Kiljunen summasi koskettavasti. 

(kuva: Mikko Räsänen )

Tampereella kyynelehti kaasokin

Iskelmällä avioituneet Eija ja Jukka kertoivat etukäteen, että vatsanpohjassa tuntui mukava jännityksen kouraisu jokainen kerta, kun he ajattelivat perjantain häitään. Hääpäivän tunnelma Iskelmän toimituksessa oli käsin kosketeltava ja herkkä, kun turkulainen pari sanoi toisilleen tahdon.

Vihkipappina toimi Nokian seurakunnan pastori Eeva Koskimäki, joka siunasi pariskunnan yhteiselle taipaleelle. Neljänsuoran solisti Antti Ketonen ja Pro Iskelmä -palkittu Petri Somer esiintyivät hääparille ja juhlavassa hetkessä kuultiin kappaleet Kaksi kauneinta ja Romanssi.

(kuva: Toni Lund)

Eijan ja Jukan yhteiset ensiaskeleet otettiin vuoden 2015 Iskelmäfestivaaleilta, jolloin Eijan tytär ja tämän mies järjestivät heille eräänlaiset sokkotreffit festareille. Ennestään täysin tuntematon parivaljakko vietti nimittäin yönsä samassa asuntovaunussa ja tutustui siinä lomassa. Kesä 2015 oli tälle parille suurta rakkauden aikaa - ja hehku jatkuu yhä.

Eija tunnusti kokeneensa Jukan heti ensalkuun luontevaksi ihmiseksi, ja sellaiseksi mieheksi, jonka kanssa on hyvä olla.

Kysymykseen pyörivätkö sukat heti jalassa, morsian vastasi hymyhuulin:

- Ei ollut sukkia, mutta sandaalit kyllä pyörivät kyllä!

(kuva: Toni Lund)

Kaasojen ja bestamanien neuvot naurattivat ja itkettivät

Vihkimisen jälkeen Helsingin hääparit saivat hetken aikaa kasata ajatuksensa ja sen jälkeen he astelivat pitkät rappuset juhlaväen eteen. Toimitukseen oli koristeltu pitkä juhlapöytä, pöydät notkuivat samppanjasta ja sydänsuklaasta sekä kakuista. Oli vuorossa bestamien ja kaasojen puheet. 

(kuva: Mikko Räsänen )

Viisauksiaan jakelivat niin Kinaretti kuin Honkamikkokin ja lisäksi toki Aki ja Minnakin. Koskettavan puheensa lopuksi Honkamikko halusi siteerata enoaan. 

- Älkää koskaan riidelkö tiellä, mutta perillä pikkuriita piristää, mies nauratti hääpareja ja yleisöä. 

Honkanen myös tunnusti, ettei itku ollut hänelläkään kaukana. 

- En tiedä huomasitteko, että Villen laulun aikana en voinut ollenkaan katsoa teitä silmiin. Olen päättänyt, että itkut säästän omiin häihini. 

Aki kertoi puheessaan, ettei ole vuosikausiin jännittänyt yhtä paljon suoraa radiolähetystä. 

- Tavallaan aika mahtavaa, että tällaisia tunteita voi vieläkin saada aikaiseksi, mies pohti puheessaan. Minnalla puolestaan oli hääparille oman kokemuksen kautta hankittu neuvo. 

- Kotona suosittelen käytämään niin sanottua kotipassiivia. Eli jos vaikka roskat on viemättä, sen sijaan, että sanoisitte, että "mikset ole vienyt roskia", voitte todeta, että onpa jännä, että roskat ovat tuossa vieläkin. Silloin toinen kyllä ymmärtää, kenessä on vika, mutta te ette varsinaisesti ole syyttäneet ketään. Eli muistakaa; kotipassiivi, Minna summasi, saaden vieraat ulvomaan naurusta. 

(kuva: Mikko Räsänen )

Tampereella kaasona toimineen Anna-Mari Raaskan puhe sisälsi kolme tärkeää ohjetta pariskunnalle. Liikuttunut Anna-Mari kuitenkin sopersi kyyneleet silmissä viimeisen ohjeen olevan se tärkein: "kunnioittakaa toisianne." Bestman Mikko Siltalan puhe puolestaan ylisti hääparin yhteistä säveltä.

Helsingissä liikuttuneille hääpareille esiintyi Poets of the Fall. Hääparit tanssivat koskettavien kappaleiden tahtiin. Yhtye esitti muun muassa hittinsä Cradled in Love ja Carnival of Rust.

Poets of the Fall esiintyi hääpareille. (kuva: Mikko Räsänen )

(kuva: Mikko Räsänen )

Juhlat jatkuivat omalla porukalla

Eija ja Jukka lähtivät viettämään hääpäivänsä jatkoja Tampereen Holiday Innin Executive-luokan huoneeseen, jonka varusteluun kuuluvat niin King Size -vuode, kylpytakit ja -tossut, muhkeat pyyhkeet, laadukas varustelu kylpyhuoneessa kuin myös virvokkeet minibaarista.

Niin Markus ja Maria kuin Johanna ja Anttikin pääsivät yöpymään hotelli Seurahuoneelle Helsingissä. Pareilla oli varattu 180-vuotiaasta huippuhotellista 40-neliön sviitit.

Ennen hotelliin paluuta kaikki hääparit pääsivät vielä nauttimaan maukkaat ateriat TableOnline-palvelun tarjoamien lahjakorttien turvin – Helsingissä hääparit herkuttelivat Bystro-ravintolassa ja Tampereella Ravinteli Berthassa.

Marian ja Markuksen hääjuhlassa oli mukana myös pariskunnan yhdeksänkuinen Oona-tytär. (kuva: Mikko Räsänen)

Maria ja Markus ovat olleet yhdessä 12 vuotta. (kuva: Mikko Räsänen)

(kuva: Mikko Räsänen)

Johannan ja Antin ensimmäinen automatka avioparina alkoi kuohujuomalla ja suukoilla. (kuva: Mikko Räsänen)

Suomen Suurimpien Häiden vihkiminen ja hääjuhlallisuuksia näytettiin myös kanavien Facebook-sivuilla livelähetyksenä. Lähetykset ovat nähtävissä sivuilla vieläkin. Hashtagilla #radiohäät löydät häätunnelmia sosiaalisesta mediasta.

Kilpailut

Uusimmat