Tutkimus: Harry Potter -kirjat poistavat ennakkoluuloja – nuoret suvaitsevaisempia

31.07.2014 12:49 - Eeva Rajala

Tuoreiden tutkimusten Harry Potter -kirjat ovat auttaneet poistamaan lasten ja nuorten ennakkoluuloja.

Tutkimuksista käy ilmi, että ne lapset, jotka samaistuvat Harry Potteriin, ovat suvaitsevaisempia muun muassa maahanmuuttajia ja homoseksuaaleja kohtaa kuin muut lapset. Kahdessa erillisessä tutkimuksessa koehenkilöt huomasivat Harry Potterin positiivisen asenteen tiettyjä leimattuja ihmisryhmiä kohtaan. Tämä puolestaan näkyi myös koehenkilöiden oikeassa elämässä.

Koehenkilöiltä kysyttiin asenteista maahanmuuttajia kohtaan sekä ennen että jälkeen testijakson. Osa koehenkilöistä luki Harry Potter -kirjoja ja keskusteli niistä tutkijoiden kanssa. Koehenkilöiltä myös kysyttiin, samaistuvatko he päähahmoon. Toisessa tutkimuksessa koehenkilöiltä kysyttiin muun muassa asenteista homoseksuaaleja kohtaan. Kummassa testissä kävi ilmi, että kirjasarjan lukemisella ja lisääntyneellä suvaitsevaisuudella oli yhteys.

Selvityksessä alleviivataan kuitenkin sitä, että kirjat ovat auttaneet ennakkoluulojen kumoamisessa vain niissä tapauksissa, että lukija samaistuu Harry Potteriin. Itse kirjan tarinassa on viittauksia muun muassa natsismiin sekä rotuerotteluun. Kirjasarjassahan käsitellään monia erilaisia niin sanottuja alaihmislajeja, kuten haltijoita ja keijuja, jotka kärsivät siitä, että heitä alistetaan.

Lähde: PSMag

Kilpailut

Uusimmat